Абдус Салам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Абдус Салам
пакистански физик

Роден
Починал
21 ноември 1996 г. (70 г.)
Националност пакистанец
Научна дейност
Област Физика
Видни студенти Уолтър Гилбърт Nobel prize medal.svg
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1979 г.)
Подпис AbdusSalamBlackpenAutograph.png
Абдус Салам в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Абдус Салам (на урду: عبد السلام) е изтъкнат пакистански физик, носител на Нобелова награда по физика за 1979 г.

Известен е с теорията за електрослабото взаимодействие, обединение на теориите за електромагнитното и слабото ядрено взаимодействие.

Салам е първият пакистанец и първият мюсюлманин, получил Нобелова награда. Абдус Салам, Стивън Уайнбърг и Шелдън Глашоу достигат едновременно до теорията за електрослабото взаимодействие, за което си поделят Нобеловата награда за физика през 1979. Теорията им се потвърждава от експериментите, проведени в Super Proton Synchrotron, в CERN, най-вече с откриването на W и Z бозоните.

На 14 годишна възраст получава най-високия резултат на приемния изпит в Университета на Пенджаб и става бакалавър по математика през 1944. Продължава с магистратура и пез 1946 г. получава стипендия за колежа Сейнт Джон в Кеймбридж, където се представя като най-добър студент по математика и по физика за 1949 г. Получава наградата Смитс на Кеймбриджкия университет за най-впечатляващо постижение на докторант. Получава докторска степен по теоретична физика в Лабораторията Кавендиш с работа върху квантовата електродинамика. При публикуването на докторската му дисертация през 1951 г. ученият вече се е сдобил със солидна международна репутация.

След няколко години в Пакистан, където става член на Академията на науките, се завръща в Кеймбридж през 1954 като професор по математика. От 1957 е професор в Импириъл Колидж, Лондон и става един от основателите на катедрата по теоретична физика. Както в Кеймбридж, така и в Импириъл Колидж под негово ръководство работят редица талантливи студенти, много от тях пакистанци. През 1959 на 33 години става един от най-младите членове на Британското кралско научно дружество. През същата година работи в Принстън и се среща с Робърт Опенхаймер, с когото обсъждат заедно теоретични въпроси на електродинамиката.

През 1964 г Абдус Салам основава и оглавява Международния център по теоретична физика край Триест (на английски: International Centre for Theoretical Physics, ICTP), който днес носи неговото име.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]