Абдус Салам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Абдус Салам
عبد السلام
пакистански физик

Роден
Починал
21 ноември 1996 г. (70 г.)
Националност Флаг на Пакистан Пакистан
Научна дейност
Област Физика
Образование Колеж „Сейнт Джон“
Работил в Кеймбриджки университет
Импириъл Колидж, Лондон
Принстънски университет
Видни студенти Уолтър Гилбърт Nobel prize medal.svg
Известен с теорията за електрослабото взаимодействие
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1979)
Подпис AbdusSalamBlackpenAutograph.png
Абдус Салам в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Абдус Салам (на урду: عبد السلام) е изтъкнат пакистански физик, носител на Нобелова награда за физика за 1979 г. Известен е с теорията за електрослабото взаимодействие, обединение на теориите за електромагнитното и слабото ядрено взаимодействие.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 29 януари 1926 година в Пенджаб, Британска Индия. На 14-годишна възраст получава най-високия резултат на приемния изпит в Университета на Пенджаб и става бакалавър по математика през 1944. Продължава с магистратура и през 1946 г. получава стипендия за Колеж Сейнт Джон в Кеймбридж, където се представя като най-добър студент по математика и по физика за 1949 г. Получава наградата „Смитс“ на Кеймбриджкия университет за най-впечатляващо постижение на докторант. Получава докторска степен по теоретична физика в Лабораторията Кавендиш с работа върху квантовата електродинамика. При публикуването на докторската му дисертация през 1951 г. ученият вече се е сдобил със солидна международна репутация.

След няколко години в Пакистан, където става член на Академията на науките, се завръща в Кеймбридж през 1954 като професор по математика. От 1957 е професор в Импириъл Колидж, Лондон, и става един от основателите на катедрата по теоретична физика. Както в Кеймбридж, така и в Импириъл Колидж, под негово ръководство работят редица талантливи студенти, много от тях пакистанци. През 1959 г., на 33 години, става един от най-младите членове на Британското кралско научно дружество. През същата година работи в Принстън и се среща с Робърт Опенхаймер, с когото обсъждат заедно теоретични въпроси на електродинамиката.

През 1964 г. Абдус Салам основава и оглавява Международния център по теоретична физика край Триест (на английски: International Centre for Theoretical Physics, ICTP), който днес носи неговото име.

Салам е първият пакистанец и първият мюсюлманин, получил Нобелова награда. Абдус Салам, Стивън Уайнбърг и Шелдън Глашоу достигат едновременно до теорията за електрослабото взаимодействие, за което си поделят Нобеловата награда за физика през 1979. Теорията им се потвърждава от експериментите, проведени в Super Proton Synchrotron в CERN, най-вече с откриването на W и Z бозоните.

Умира на 21 ноември 1996 г. в Оксфорд на 70-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]