Луи дьо Бройл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Луи дьо Бройл
Louis Victor Pierre Raymond
френски физик

Роден
Починал
19 март 1987 г. (94 г.)
Националност Флаг на Франция Франция
Научна дейност
Област Физика
Известен с вълни на дьо Бройл
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1929)
Подпис Signature Louis de Broglie.svg
Луи дьо Бройл в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Луи дьо Бройл (на френски: Louis-Victor-Pierre-Raymond, 7th duc de Broglie познат като Louis de Broglie) е френски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1929 година.

Луи дьо Бройл прави принос към теорията на светлината: според него светлината е вид лъчиста енергия с електромагнитен характер. Всеки светлинен източник изпуска отделни малки порции (кванти) светлинна енергия, съставени от частици наречени фотони. Те се движат в пространството със скоростта на светлината, придружени от електромагнитна вълна с определена дължина.

Гербът на семейство дьо Бройл

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 август 1892 година в Диеп, Франция. Активен участник в Първата световна война. След нея се отдава напълно на изучаване на физиката и по-специално електрони, атоми и рентгенови лъчи. Изучавайки същността на светлината, той потвърждава двойствената ѝ природа (частица-вълна) и днес вълните, свързани с материалните частици, носят неговото име – вълни на дьо Бройл. През 1933 г. е избран за член на Френската академия на науките, а през 1942 г. за неин постоянен секретар. След смъртта на брат си през 1960 г. унаследява родовата херцогска титла. Никога не се е женил.

Умира на 19 март 1987 година в Париж на 94-годишна възраст.

Българска връзка[редактиране | редактиране на кода]

Българският физик Асен Дацев, като френски стипендиант на специализация в Париж, работи под ръководството на Луи дьо Бройл и става доктор в Сорбоната.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]