Луи дьо Бройл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Луи дьо Бройл
Louis Victor Pierre Raymond
френски физик

Роден
Починал
19 март 1987 г. (94 г.)
Националност Флаг на Франция Франция
Научна дейност
Област Физика
Известен с вълни на дьо Бройл
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1929)
Подпис Signature Louis de Broglie.svg
Луи дьо Бройл в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Луи дьо Бройл (на френски: Louis-Victor-Pierre-Raymond, 7th duc de Broglie познат като Louis de Broglie) е френски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1929 година.

Луи дьо Бройл прави принос към теорията на светлината: според него светлината е вид лъчиста енергия с електромагнитен характер. Всеки светлинен източник изпуска отделни малки порции (кванти) светлинна енергия, съставени от частици наречени фотони. Те се движат в пространството със скоростта на светлината, придружени от електромагнитна вълна с определена дължина.

Гербът на семейство дьо Бройл

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 август 1892 година в Диеп, Франция. Активен участник в Първата световна война. След нея се отдава напълно на изучаване на физиката и по-специално електрони, атоми и рентгенови лъчи. Изучавайки същността на светлината, той потвърждава двойствената ѝ природа (частица-вълна) и днес вълните, свързани с материалните частици, носят неговото име – вълни на дьо Бройл. През 1933 г. е избран за член на Френската академия на науките, а през 1942 г. за неин постоянен секретар. След смъртта на брат си през 1960 г. унаследява родовата херцогска титла. Никога не се е женил.

Умира на 19 март 1987 година в Париж на 94-годишна възраст.

Българска връзка[редактиране | редактиране на кода]

Българският физик Асен Дацев, като френски стипендиант на специализация в Париж, работи под ръководството на Луи дьо Бройл и става доктор в Сорбоната.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]