Фриц Цернике

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фриц Цернике
Frederik Zernike
нидерландски физик

Роден
Починал
Амерсфорт, Нидерландия

Националност  Нидерландия
Образование Амстердамски университет
Гронингенски университет
Научна дейност
Област Физика
Образование Амстердамски университет
Работил в Гронингенски университет
Известен с изобретяването на фазовоконтрастния микроскоп; уравнение Орнстейн-Цернике
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1953)
Фриц Цернике в Общомедия

Фредерик „Фриц“ Цернике (на холандски: Frederik 'Frits' Zernike) е холандски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1953 г., присъдена му за обосноваването на фазовоконтрастния метод и изобретяване на фазовоконтрастния микроскоп, уред, с помощта на който може да се наблюдава вътрешната структура на биологична клетка без да е необходимо тя да се оцветява.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 16 юли 1888 година в Амстердам, Нидерландия, в семейството на Карл Фредерик Аугуст Цернике и Анте Диперинк, и двамата учители по математика. Цернике споделя страстта на баща си към физиката. Следва химия, математика и физика към Амстердамския университет. През 1912 г. получава награда за работата си касаеща опалесценция в газове. През 1913 г. става асистент на Якобус Корнелиус Каптейн към астрономическата обсерватория в Гронингенския университет. През 1914 г. заедно с Леонард Саломон Орнстейн извеждат уравнението на Орнстейн-Цернике. През 1915 г. преподава като доцент по теоретична физика към същия университет, а през 1920 г. става редовен професор.

Цернике се жени два пъти. Първата му жена, Дора ван Бомел ван Влотен умира през 1944 г. С нея имат един син. През 1954 г. се жени втори път за Л. Коперберг-Бандерс. Няколко братя и сестри на Цернике също добиват известност: един негов брат е професор по физика, една сестра се жени за художника Ян Манкес и става първата жена в Нидерландия ръкоположена за свещеник, друга негова сестра е известна холандска литераторка.

Умира на 10 март 1966 година в Амерсфорт.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]