Фриц Цернике

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фриц Цернике
Frederik Zernike
нидерландски физик

Роден
Починал
10 март 1966 г. (77 г.)
Националност Флаг на Нидерландия Нидерландия
Научна дейност
Област Физика
Образование Амстердамски университет
Работил в Гронингенски университет
Известен с изобретяването на фазовоконтрастния микроскоп; уравнение Орнстейн-Цернике
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1953)
Фриц Цернике в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Фредерик „Фриц“ Цернике (на холандски: Frederik 'Frits' Zernike) е холандски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1953 г., присъдена му за обосноваването на фазовоконтрастния метод и изобретяване на фазовоконтрастния микроскоп, уред, с помощта на който може да се наблюдава вътрешната структура на биологична клетка без да е необходимо тя да се оцветява.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 16 юли 1888 година в Амстердам, Нидерландия, в семейството на Карл Фредерик Аугуст Цернике и Анте Диперинк, и двамата учители по математика. Цернике споделя страстта на баща си към физиката. Следва химия, математика и физика към Амстердамския университет. През 1912 г. получава награда за работата си касаеща опалесценция в газове. През 1913 г. става асистент на Якобус Корнелиус Каптейн към астрономическата обсерватория в Гронингенския университет. През 1914 г. заедно с Леонард Саломон Орнстейн извеждат уравнението на Орнстейн-Цернике. През 1915 г. преподава като доцент по теоретична физика към същия университет, а през 1920 г. става редовен професор.

Цернике се жени два пъти. Първата му жена, Дора ван Бомел ван Влотен умира през 1944 г. С нея имат един син. През 1954 г. се жени втори път за Л. Коперберг-Бандерс. Няколко братя и сестри на Цернике също добиват известност: един негов брат е професор по физика, една сестра се жени за художника Ян Манкес и става първата жена в Нидерландия ръкоположена за свещеник, друга негова сестра е известна холандска литераторка.

Умира на 10 март 1966 година в Амерсфорт.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]