Гронингенски университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гронингенски университет
Rijksuniversiteit Groningen
Главната сграда през 2009 г.
Главната сграда през 2009 г.
Девиз Verbum Domini lucerna pedibus nostris
(Словото на бога е светлина на пътя ни)
Основан 1614 г.
Вид публичен изследователски университет
Президент Елмер Стеркен
Преподаватели ~ 5600
Студенти ~ 30 000
Местоположение Гронинген,  Нидерландия
Цветове      сигнално червено
Сайт www.rug.nl
RUG Armoiries.jpg
Reliefkarte Niederlande.png
53.2192° с. ш. 6.5628° и. д.
Местоположение в Нидерландия
Гронингенски университет в Общомедия

Гронингенският университет (на английски: University of Groningen; на нидерландски: Rijksuniversiteit Groningen (RUG)) е създаден през 1614 година и е сред най-старите висши учебни заведения в страната. Той е сред 100-те най-добри университета в света във всички най-престижни световни класации.

Университетът е дом на първата жена студент, първата жена професор в страната, първия холандски астронавт и първия президент на Европейската Централна Банка. University of Groningen е на 2-рото място в страната и на 59-о вThe Academic Ranking of World Universities (ShanghaiRanking). Той е един от елитните изследователски университети в Европа, а сферите, в които се е специализирал, са психология, медицина, бизнес администрация, екология и социология.

Обучението в университета става на малки групи и окуражава студентите да взимат дейно участие в дискусии, генерирането на идеи и изграждането на знания. Университетът предлага баланс между теория и практика, като помага на всеки да развие индивидуалните си таланти.

Грьонингенският университет предлага 45 бакалавърски и 146 магистърски програми. Факултетът по право на университета е един от най-добрите в страната. Към днешна дата в Грьонингенския университет учат 30 000 студенти – почти 5000 от тях са чуждестранни. През последните три години печели престижната награда за удовлетвореност на международните студенти.