Гама-лъчев космически телескоп Ферми

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Fermi Gamma-ray Space Telescope
Fermi G.S.T. logo
Anticipated operations timeline.
GLAST launch aboard a Delta II rocket, 11 юни 2008.
Gamma-ray pulsars detected by the Fermi Gamma-ray Space Telescope.
Cycle of pulsed gamma rays from the Vela pulsar. Constructed from photons detected by Fermi's Large Area Telescope.
Artistic diagram of the two gigantic X-ray/gamma-ray bubbles of Earth's Galaxy, the Milky Way.

Ферми (първоначално наречен GLAST, от английски: GLAST – Gamma-ray Large Area Space Telescope – „Гама-лъчев космически телескоп с голяма площ“) е гама-лъчев космически телескоп, проектиран да изучава високо-енергийните явления във Вселената. Ферми е съвместен проект на НАСА, Американския департамент на енергетиката, Франция, Германия, Италия, Япония и Швеция.[1]

На 8 февруари 2008 г. НАСА обявява, че приема предложения за ново име на телескопа, което да „отрази вълнуващата мисия на GLAST и да привлече вниманието върху гама-лъчевата и високо-енергийната астрономия.“[2]. Впоследствие телескопът е наименуван Ферми, на името на италианския физик и носител на нобелова награда Енрико Ферми, един от основоположниците на физиката на високите енергии.

Обща информация[редактиране | редактиране на кода]

Лого на Ферми

Ферми разполага с два научни инструмента, Широкоплощен телескоп (ШПТ) и Детектор за гама-лъчеви избухвания (ДГИ). ШПТ е гама-лъчев детектор, който засича фотони с енергии от 30 MeV (30 милиона Електронволта) до 300 GeV (милиарда Електронволта). ДГИ се състои от 14 детектора на гама избухвания, които засичат фотони от избухвания с енергии от 8 KeV (хиляди Електронволта) до 30 (MeV).

Космическият апарат, който носи инструментите, е построен от компанията General Dynamics Advanced Information Systems (преди позната като Spectrum Astro) от Гилбърт, Аризона. Той е изпратен на ниска околоземна кръгова орбита, с период от около 95 минути. В нормален режим на работа е позициониран така, че инструментите му винаги да са насочени встрани и в посока, навън от Земята. Инструментите ще преглеждат почти цялото небе по 16 пъти на ден. Апаратът може да поддържа и положение, което да позволява на инструментите да наблюдават само определена точка от небето.

И двата научни инструмента са завършени към април 2008. Те са преминали тестове за издържане на вибрации, ниско налягане, висока и ниска температура. Те бяха инсталирани на космическия апарат в лабораторията на General Dynamics в Гилбърт, Аризона.

Данните, получени от Ферми, ще бъдат достъпни за широката общественост на сайта на Научния център на Ферми. Ще бъде предоставен и софтуер за анализ на данните. Учените, разработили научни програми, ще могат да кандидатстват за Програмата за гости-изследователи.

Мисия[редактиране | редактиране на кода]

Диаграма на Гласт

Основните научни цели на мисията GLAST са:[3]

НАСА проектира мисията да продължи 5 години, но целта ѝ е да продължи 10.[4]

Изстрелване[редактиране | редактиране на кода]

На 4 март 2008 г. апаратът пристигна в лабораторията Астротек във Флорида. Той ще бъде изстрелян от стартова площадка „Б“ на 17-и комплекс за изстрелване във ВВС базата Кейп Каневерал на борда на ракета Делта II 7920H 10C. Ферми е изстрелян на 11 юни 2008 в 16:05 UT. Ферми работи в ниска околоземна орбита с височина 550 километра при наклон на орбитата от 28°,5.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]