Милдред Дреселхаус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Милдред Дреселхаус
Mildred Dresselhaus
американска физичка и електроинженерка
Дреселхаус през 2012 година
Дреселхаус през 2012 година

Родена
Починала
20 февруари 2017 г. (86 г.)
Националност Флаг на САЩ САЩ
Научна дейност
Област приложна физика
Образование Харвардски университет
Чикагски университет
Работила в Университет „Корнел“
Масачузетски технологичен институт
Награди Президентски медал на Свободата (САЩ) Национален медал за наука (САЩ)
Милдред Дреселхаус в Общомедия

Милдред Дреселхаус (на английски: Mildred Dresselhaus) е американска физичка и електроинженерка, първата жена избрана за институционален професор и професор емерита по физика и електроинженерство в Масачузетския технологичен институт. Носителка на многобройни награди, включително Президентския медал на свободата, Националния медал за наука на САЩ, наградата „Енрико Ферми“, Почетния медал на IEEE (международния Институт на електронните и електрическите инженери). Тя е предимно известна с изследванията си върху графита, графитните интеркалационни съединения, фулерените, въглеродните нанотръби и термоелектрическия ефект.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 11 ноември 1930 в Бруклин, Ню Йорк, в семейството на полско-еврейски имигранти. Израства в Бронкс и завършва колеж в Ню Йорк през 1951 година, когато е посъветвана от бъдещата носителка на Нобелова награда за физика Розалин Ялоу да продължи следването си в областта на физиката. Следва в Кеймбриджкия университет и в Харвардския университет, където получава магистърска степен. Защитава докторат в Чикагския университет през 1958 година, където неин наставник е нобеловият лауреат Енрико Ферми. Прави постдокторска специализация в Университета Корнел. През 1967 е гостуващ професор в MIT, където след една година получава щатно място, а през 1983 година – и поста професор. През 1985 година е избрана за първата жена институционален професор на института.

Дреселхаус е наградена през 1990 година с Националния медал за наука в признание на работата ѝ по електронните свойства на материалите, както и за разширяването на възможностите пред жените в естествените и техническите науки. През 2005 година получава 11-тия ежегоден приз „Хайнц“ в категория „Технология, икономика и заетост“. През 2008 година получава медал „Оерстед“, а през 2015 година Почетния медал на IEEE. През 2000 – 2001 година е директор на научния офис към Департамента по енергетика на САЩ. От 2003 до 2008 година е председател на управителния съвет на Американския физически институт. Заема поста председател на Американското физическо общество и е първата жена-председател на Американската асоциация за напредък в науката, както и ковчежник на Националната академия на науките на САЩ. Дреселхаус отделя много време и усилия за подкрепата на участието на жени във физиката. През 2012 година Дреселхаус заедно с Бъртън Рихтър получава наградата „Енрико Ферми“ за „пионерските ѝ приноси в изследването на фононите, електронно-фононните взаимодействия и топлинния пренос в наноструктурите“. През 2014 година е удостоена с Президентския медал на свободата.

Умира на 20 февруари 2017 година в Кеймбридж, Масачузетс.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Mildred Dresselhaus“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.