Американско физическо общество

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Американско физическо общество (на английски: The American Physical Society) е втората по големина организация на физиците в света. Основано е през 1899 г. Публикуват се над десет списания на Американското физическо общество, между които е едно от най-престижните списания по физика Physical Review Letters, а също и серията списания Physical Review. Под егидата на обществото ежегодно се провеждат над двадесет научни срещи и мероприятия. Американското физическо общество наброява над 47000 члена.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 20 май 1899 г. 36 физика от Колумбийския университет основават Американско физическо общество (APS), целта на което била „развитие и разпространение на физическите знания“[1]. Дейността на обществото започва с организиране на научни срещи. През 1913 г. обществото започва да издава собствено физично списание Physical Review, основано през 1893 г. в Университетът Корнел. От този момент издаването на списания става втора основна дейност на обществото. През 1929 г. започва издаването на списание Reviews of Modern Physics, а през 1958 г. — Physical Review Letters. С времето поради увеличаване на популярността и количеството статии, изпратени на списанието, Physical Review е разделен на 5 части от A до E), всяка от които е посветена на своя по-тясна тематика. От 2008 г. обществото започва издаването на безплатно електронно списание Physics, в което накратко от експерти се описват най-значимите резултати от изследвания, публикувани наскоро в други списания на обществото[2].

Напоследък дейността на обществото стана още по-активна. Поради увеличаване на федералното финансиране след Втората световна война и още повече през шейсетте години, Американското физическо общество стана едно от най-активните научни организации в света, осъщесвяващо огромна образователна, изследователска и научно-популяризационна програма.

Американското физическо общество има 14 подразделения и 9 тематични групи, обхващащи всички области на физиката. Наброява повече от 47000 члена от цял свят.

Критика[редактиране | редактиране на кода]

През 2008 г. група физици излиза с критика срещу политиката на Американското физическо общество относно авторските прав на публикуваните в неговите списания статии[3][4]. Статиите се публикуват под лиценз, несъвместим с лиценза GNU FDL, което не позволява на авторите на статиите да публикуват свои иллюстрации в интернет, например, в Уикипедия. В отговор главният редактор на списанията на Американското физическо общество Джин Спрауз е заявил, че обществото планира да обсъди възможността за изменение на лицензната политика.

Медали и премии[редактиране | редактиране на кода]

На Американското физическо общество са връчени ред награди за принос в развитието и разпространението на физическото познание:

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. В оригинал мисията на обществото звучи така: «To advance and diffuse the knowledge of physics»
  2. ((en))  Frequently Asked Questions about Physics. // Physics. Посетен на 3 януари 2010.
  3. ((en))  Physicists slam publishers over Wikipedia ban. // New Scientist. Посетен на 3 януари 2010.
  4. ((ru))  События библиотечного мира. // Компьюлента. Посетен на 3 януари 2010.
  5. Julius Edgar Lilienfeld Prize

Връзки[редактиране | редактиране на кода]