Ирен Жолио-Кюри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ирен Жолио-Кюри
френска физичка и химичка

Родена
Починала
17 март 1956 г. (58 г.)
Научна дейност
Област Физика, химия
Ирен Жолио-Кюри в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Ирен Жолио-Кюри (Irène Joliot-Curie) е френски учен дъщеря на известните физици и химици Мария Кюри и Пиер Кюри и съпруга на Фредерик Жолио-Кюри, (след брака приемат общата фамилия Жолио-Кюри) с когото през 1934 г. откриват изкуствената и позитронната радиоактивност за което получава Нобелова награда за химия през 1935г. за откритието на изкуствената радиация. Това води до престиж за семейство Кюри, имащи най-много Нобелови лауреати по онова време. И двете деца на Жолио-Кюри, Елен и Пиер също са смятани за учени.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години и образование[редактиране | редактиране на кода]

Кюри се ражда в Париж, Франция. След година нормално обучение, което започва, когато е на 10г., родителите и осъзнават, че очевидният и математически талант и решават, че академичните умения на Ирен имат нужда от по-предизвикателна среда. Мари обединява сили с голям брой видни френски учени, включително бележитият френски физик Пол Ланжвен ([Langevin|Paul Langevin]) за да създадат "Кооперативът" ("The Cooperative"), тесен кръг включващ някои от най-видните учени във Франция. Всеки член допринасял за образованието на децата на своите колеги, провеждайки занятията в домовете им. Учебната програма на "Кооперативът" била разнообразна и включвала не само правила на науката и изследователска дейност, но и разнообразни занятия като китайски език и скулптура със силно наблягане на себеизразяването и играта.

Тази договорка продължила две години след, които Кюри се влиза отново в по-общоприета учебна среда в частната гимназия Севине (Collège Sévigné) в централен Париж от 1912 до 1914г. и след това в научния факултет в Сорбоната, за да допълни своята бакалавърска степен. Следването й в научния факултет бива прекъснато от Първата световна война.

Първа световна война[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално, Кюри бива отведена в провинцията, но година по-късно, когато навършва 18г. успява да се върне при майка си, Мари, която управлява двадеседте мобилни полеви болници, които сама основава. Болниците биват оборудвани с примитиво рентген оборудване, възможно по това време благодарение на радиохимичната научна дейност на семейство Кюри. Тази технология улеснява огромно докторите да определят къде се намираа шрапнела при ранените войници, но е груба и води и при Мари и при Ирен, които работели като медицински сестри рентгенографи, да заболеят от излагане в особено големи размери на радиация. И двете ще умрат от последствията на събрана радиация по време на професионалните им години.

След войната, Кюри се връща в Париж за да следва в Radium Institute (днешен Институт Кюри, Париж), построен от родителите й. Института е завършен през 1914, но остава празен по време на войната. Докторската й теза е за алфа лъчите полонии, елемент открит от родители й (заедно с радиума) и назован на родната страна на Мари - Полша. Кюри получава докторска научна степен през 1925г.

Френска физичка и общественичка, чуждестранен член на Академията на науките на СССР (1947), Берлинската академия на науките (1950) и др. По време на Втората световна война участва в Съпротивата. Член на Световния съвет на мира. През 1933 г. открива заедно с Фредерик Жолио-Кюри анихилацията и раждането на двойка частица–античастица. Споделя с него Нобелова награда за химия през 1935 г., присъдена им "за получаването на нови радиоактивни елементи".