Ли Юан Цъ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
В това китайско име фамилията Ли стои пред личното име.
Ли Юан Цъ
李遠哲
тайвански химик
Ли през 1986 г.
Роден
19 ноември 1936 г. (87 г.)

Учил вНационален университет на Тайван
Национален университет Цин Хуа
Калифорнийски университет, Бъркли
Научна дейност
Областхимия
Работил вКалифорнийски университет, Бъркли
Чикагски университет
Национална лаборатория Лоурънс Бъркли
Академия Синика
НаградиНобелова награда за химия (1986)
Национален медал за наука (1986)
Ли Юан Цъ в Общомедия

Ли Юан Цъ (на китайски: 李遠哲, пинин: Lǐ Yuǎnzhé) е тайвански химик и професор емерит в Калифорнийския университет, Бъркли.[1][2][3][4] Той става първият тайвански лауреат на Нобелова награда, когато през 1986 г. печели Нобелова награда за химия заедно с Джон Полани и Дъдли Хършбак за приноса им към динамиката на химическите елементарни процеси.[3][5] Работата на Ли включва употребата на напреднали техники на химична кинетика за изследване и манипулиране на поведението на химичните реакции.[3][5] От 15 януари 1994 г. до 19 октомври 2006 г. Ли служи като президент на Академия Синика.[4]

Ранен живот и образование[редактиране | редактиране на кода]

Ли е роден на 19 ноември 1936 г. в Синчу в северната част на Тайван, който по това време е окупиран от Японската империя. Баща му е художник, а майка му е начална учителка.[1][3][4] Докато е в началното училище, Ли участва в отборите по бейзбол и пинг-понг, а в средното училище играе тенис и свири на тромбон.

Поради постиженията си в средното училище, той е освободен от кандидатстудентски изпит и е приет директно в Националния университет на Тайван. През 1959 г. завършва бакалавърската си степен по наука.[1][3] Магистърската си степен изкарва в Националния университет Цин Хуа през 1961 г. След това постъпва в Калифорнийския университет, Бъркли, където завършва докторантурата си през 1965 г.[1][3]

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

През февруари 1967 г. Ли започва да си сътрудничи с Дъдли Хършбак в Харвардския университет, работейки по реакциите между водородни атоми и диатомни алкални молекули и по построяването на универсален апарат за пресечени молекулярни лъчи. През 1968 г. започва работа като преподавател в Чикагския университет. През 1974 г. се завръща в Бъркли, където е назначен за професор по химия и за изследовател в Националната лаборатория Лоурънс Бъркли. Същата година става американски гражданин.

За да се разбере времевата зависимост на химичните реакции, химичните кинетици се фокусират върху разбирането на елементарните химични реакции, въвлечени в макроскопичните химични процеси и установяването на съответните им скорости. С разработването на множество усъвършенствани експериментални техники през 1960-те и 1970-те години, става възможно изучаването на динамиката на елементарните химични реакции в лаборатория. Изследванията на Ли са концентрирани върху възможността за управление на енергиите на реагентите и за разбиране на зависимостта на химичната реакция от молекулярната ориентация. За целта, Ли използва съвсем новата лабораторна техника на кръстосаните молекулярни лъчи, при която информацията от измерванията на ъгловото и скоростното разпределение му позволява да разбере динамиката на елементарните химични реакции.[6]

Отделно, Ли работи по създаването на нови изследователски институти в Тайван и набирането и отглеждането на отлични учени в Академия Синика. През 2010 г. заявява, че глобалното затопляне ще бъде много по-сериозно, отколкото учените са смятали до този момент. Той призовава тайванския народ да намали въглеродните си емисии и да живее по-икономично, споделяйки загрижеността си, че тайванците иначе няма да оцелеят в далечното бъдеще.

През 2003 г. Ли е един от 22-мата нобелови лауреати, които се подписват под Хуманисткия манифест.[7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Yuan T. Lee | College of Chemistry // Посетен на 10 март 2019.
  2. Nobel Laureate Yuan T. Lee to speak on campus at international symposium exploring Nobel-caliber research | College of Chemistry // Посетен на 10 март 2019.
  3. а б в г д е Yuan T. Lee Biographical (The Nobel Prize in Chemistry 1986) // Посетен на 10 март 2019.
  4. а б в Lee, Yuan Tseh, 1936- // Посетен на 10 март 2019.
  5. а б The Nobel Prize in Chemistry 1986 // Посетен на 10 март 2019.
  6. Yuan T. Lee – Biographical // Посетен на 1 декември 2016.
  7. Notable Signers // Humanism and Its Aspirations. American Humanist Association. Архивиран от оригинала на 2012-10-05. Посетен на 2 октомври 2012.