Ървинг Лангмюр

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ървинг Лангмюр
Irving Langmuir
американски химик и физик

Роден
Починал
16 август 1957 г. (76 г.)

Националност САЩ
Учил вГьотингенски университет
Научна дейност
ОбластХимия, физика
Учил приВалтер Нернст
Работил вДженерал Илектрик
Видни студентиКатрин Бър Блоджет
Награди Нобелова награда за химия (1932)
Техника
ИзобретенияЗапълване с буферен газ на лампите с нажежаема жичка, атомноводородно заваряване
Ървинг Лангмюр в Общомедия

Ървинг Лангмюр (на английски: Irving Langmuir) е американски химик и физик, носител на Нобелова награда за химия за 1932 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лангмюр е роден на 31 януари 1881 година в Ню Йорк. През 1903 година получава бакалавърска степен по металургично инженерство в Колумбийския университет. През 1906 година защитава докторат в Гьотингенския университет при Валтер Нернст, след което преподава в Техническия институт „Стивънс“ в Хоубоукън.

От 1909 до 1950 година работи в изследователските лаборатории на Дженерал Илектрик, допринасяйки значително за развитието на основни направления в химията и физиката. В своя статия от 1919 година, изхождайки от изследванията на Гилбърт Люис, той предлага своята „концентрична теория за строежа на атома“, с която въвежда концепцията за електронните слоеве. Изобретява запълването с буферен газ на лампите с нажежаема жичка, както и атомноводородното заваряване. През 1932 година получава Нобелова награда за химия за своите изследвания в областта на физикохимията на повърхностите.

Ървинг Лангмюр умира на 16 август 1957 година в Удс Хоул.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]