Дороти Кроуфут Ходжкин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дороти Кроуфут Ходжкин
Dorothy Mary Hodgkin
британски химик
Родена
Починала
29 юли 1994 г. (84 г.)

Националност Англия
 Великобритания
Учила вОксфордски университет
Научна дейност
ОбластХимия
Работила вКеймбриджки университет
Видни студентиМаргарет Тачър
Известна сразвитие на протеиновата кристалография; определяне структурата на инсулина
Награди Нобелова награда за химия (1964);
медал Copley (1976);
златен медал Ломоносов (1982)
Дороти Кроуфут Ходжкин в Общомедия

Дороти-Мери Ходжкин (на английски: Dorothy Mary Hodgkin, 12 май 1910 – 29 юли 1994), по баща Кроуфут, е британски химик, получила обществено признание за приноса си в развитието на кристалографията на протеините. Носител на Нобелова награда за химия (1964).

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Ходжкин подобрява техниката на рентгеновата кристалография – метод, използван за определяне на триизмерната структура на биомолекулите.

Структура на витамин B12

Сред най-значимите ѝ открития са потвърждаване на структурата на пеницилина, която Ернст Борис Чейн и Едуард Авраам преди това само са предполагали, и структурата на витамин B12, за което е наградена с Нобелова награда за химия през 1964 година.

През 1969 г., след 35 години работа и пет години след спечелването на Нобеловата награда, Ходжкин успява да разчете структурата на инсулина. Рентгеновата кристалография става широко използван инструмент и е от решаващо значение за по-късното определяне на структурата на много биологични молекули, където познаването на структурата е от решаващо значение за разбирането на тяхната функция. Тя е призната като един от учените пионери в областта на рентгеновите кристалографски изследвания на биомолекулите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]