Майкъл Смит (химик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Майкъл Смит.

Майкъл Смит
Michael Smith
канадски биохимик
Роден
Починал

Религия атеизъм
Националност Флаг на Англия Англия
Флаг на Канада Канада
Образование Манчестърски университет
Научна дейност
Област биохимия, генетика, молекулярна биология
Образование Манчестърски университет
Работил в Университет на Британска Колумбия;
Уисконсински университет
Известен с мутагенеза
Награди Nobel prize medal.svgНобелова награда за химия (1993)
Повлиян Хар Гобинд Кхорана, Фредерик Сангър

Майкъл Смит (на английски: Michael Smith) е канадски биохимик, от британски произход, носител на Нобелова награда за химия за 1993 г. „за фундаменталния му принос в създаването на метода на насочената мутагенеза, основан на олигонуклеотидите, и неговото използване за изучаване на белтъците“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 април 1932 година в Блекпул, графство Ланкашър, Англия, в бедно семейство. От 5-годишна възраст учи в местното църковно училище в продължение на шест години, когато благодарение на осигурената му стипендия се записва в частното училище Арнолд скул в родния си град. Учителят му по химия Сидни Лоу насърчава интереса му към химията. През 1950 г., с финансовата подкрепа на комитета по образование в Блекпул, Смит постъпва в Манчестърския университет и през 1956 получава докторска степен.

След това се занимава с постдокторска работа в лаборатория „Гобинд Корана“ в Университета на Британска Колумбия, Ванкувър, Канада. След кратко време в Университета в Уисконсин, той се завръща във Ванкувър през 1961 г. в лабораториите за морски изследвания на Канада. През 1966 г. е назначен за научен сътрудник на Медицинския съвет за научни изследвания на Канада в Университета на Британска Колумбия, където остава до 1997 г., когато отива в Агенцията за борба с рака на Британска Колумбия.

През 1981 г. става съосновател на биотехнологичната компания „ZymoGenetics“, а през 1987 основава и е директор на лаборатория по биотехнологии в Университета на Британска Колумбия.

Смит се жени за Хелън Кристи през 1960 г. Имат двама сина и една дъщеря.

Умира на 4 октомври 2000 година във Ванкувър на 68-годишна възраст.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 70-те години на 20 век Смит синтезира по химичен път олигонуклеотиди – къси двойноверижни фрагменти от ДНК.

През 1978 разработва метод, наречен насочена мутагенеза, чрез който се нарушава последователността на базите, изкуствено се променя генетичният код и се предизвиква мутация, която способства за създаването на модифициран белтък. Методът на Смит открива възможности за изследване на белтъците по съвършено нов начин, за развитието на генното инженерство, селекцията и биотехнологиите.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

  • март 1986 – избран за редовен член на Кралското научно общество.[1][2]
  • 1993 – получава Нобелова награда за химия за неговия фундаментален принос към създаването на олигонуклеотид-насочена място-специфична мутагенеза, публикувана за първи път през 1978 г.[3] и приложението ѝ в генетиката и генното инженерство. Наградата е връчена съвместно на Смит и на Кери Мълис, който създава полимеразната верижна реакция, независимо от работата на Смит.
  • 1994 – става член на Ордена на Канада.
  • 2001 – основана е фондация в негова чест – „Майкъл Смит“, за изследвания в здравеопазването.
  • 2004 – биотехнологичните лаборатории на университета в Британска Колумбия са преименувани на „Майкъл Смит“ лаборатории в негова чест.
  • 2004 – новия изследователски център на биологичните науки в Университета на Манчестър е кръстен на Майкъл Смит.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Astell, C. R.. Michael Smith. 26 April 1932 – 4 October 2000. // Biographical Memoirs of Fellows of the Royal Society 47. 2001. DOI:10.1098/rsbm.2001.0025. с. 429 – 441.
  2. Library and Archive catalogue. // The Royal Society. Посетен на 19 октомври 2010.[неработеща препратка]
  3. Hutchison, C.A., Philipps, S., Edgell, M.H., Gillham, S., Jahnke, P., Smith, M. (1978) Mutagenesis at a Specific Position in a DNA Sequence. J. Biol. Chem. 253: (18) 6551 – 6560
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Биология“         Портал „Биология          Портал „Химия“         Портал „Химия          Портал „Англия“         Портал „Англия          Портал „Канада“         Портал „Канада