Генно инженерство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Генното инженерство (или още генно модифициране) е свързано с директна манипулация на гените на един организъм. От средата на седемдесетте години в сферата на биологията се наблюдава революция, след като развитието на нови методи за изучаването на ДНК позволи нови и коренно различни научни подходи. Тези технологии дават значим отпечатък не само върху генетиката, но и върху други сфери – от биологията до еволюцията и върху обществото.

Чрез техниката на рекомбинантната ДНК в лабораторията могат да се съединят ДНК на различни организми. В началото тази техника е използвана от учените, за да получат повече копия от ДНК фрагмент, така че да може да бъде изследвано от биохимична гледна точка. Това може да бъде направено по различни начини, много от които се основават на вмъкването на ДНК от чужд организъм в клетки на микроорганизми. В подходящи условия това ДНК е възпроизведено и предадено на дъщерните клетки чрез клетъчното делене. По този начин една определена секвенция на ДНК може да бъде разширена (клонирана), предоставяйки милиони еднакви копия, които могат да бъдат изолирани в чист вид. Днес са развити също методи за клониране ДНК инвитро (извън живия организъм).

Изследването секвенциите на клонирано ДНК има основополагаща роля в разбирането от страна на изследователите на структурната организация на гените и на генната взаимообвързаност с генните продукти. Много от знанията за сложността на структурата и за контролирането на еукариотните гени и за ролята на гените в развитието са получени от използването на тази техника.

Днес генното инженерство се занимава с манипулирането на ДНК, за да произведе нови гени с нови характеристики. Генното инженерство може да бъде използвано за различни цели: могат да се получат бактерии синтезиращи важен протеин или висши растения или животни изразяващи чужди гени.[1]

При традиционните методи в животновъдството и растениевъдството, гените на организмите се манипулират индиректно. За разлика от тях, при генното инженерство чрез молекулярно клониране и трансформация директно се променят структурата и характеристиките на гените. Методите на генното инженерство намират успешно приложение в случаи като увеличаване на добивите, производството на синтетичен човешки инсулин чрез използването на модифицирани бактерии, производство на еритропоиетин в клетки от яйчници на китайски хамстер и други.

Законова уредба[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Genetic engineering – Definitions from Dictionary.com. // dictionary.reference.com. Посетен на 26 април 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Genetic engineering“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.