Генетично модифициран организъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Генетично модифициран организъм, съкратено ГМО (на англ. genetically modified organism (GMO) or genetically engineered organism (GEO)) е организъм, чийто гени са умишлено променени от човека. Като синоним се използва също така понятието трансгенен организъм.

ГМО е организъм, с изключение на човешкия, който е подложен изкуствено на генетична промяна, без това да е настъпило при естествени условия (към такива промени водят естествените мутации, кръстосването или натуралната рекомбинация).

Според определение на Комисията по Етика и Технологии на КвебекКанада: Генетично модифициран организъм или ГМО е жив организъм с изкуствено променен генотип с помощта на генното инженерство или за да подчертае някои от характеристиките му, да му придаде нови или обратното, за да намали или премахне някои от нежеланите наследствени белези.

Според директива 2001/18/CE на Европейската Общност Генетично модифицираният организъм е организъм (като се изключи човешкия) с изменен генетичен материал, който не е извършен посредством естествено размножаване и/или комбиниране на индивидите.

Според същата директива начините за създаване на генетично изменен организъм са:

  • 1. Ново комбиниране на дезоксирибонуклеиновата киселина и създаването на нови комбинации на генетичния материал чрез инкорпориране на молекули нуклеинова киселина образувани в друг организъм;
  • 2. Пряко инкорпорина на наследствен генетичен материал чрез микро, макро инжектиране, или микрокапсулиране;
  • 3. Протоплазмено или хибридно клетъчно сливане;

Модификациите, който най-често се използват, са 3 групи:

  • промяна на активността на естествените гени на съответния организъм;
  • към организма се добавят допълнително копия на негови гени;
  • към организма се въвеждат гени от друг вид.

Последната група изменения е най-честия обект на критики и пълно отричане, тъй като те в природни условия се случва доста рядко (т.нар. хоризонтална трансгенеза – на англ. Horizontal gene transfer, е възможна дори между значително еволюционно далечни видове, но се наблюдава с ниска честота).

ГМО най-често се използват при:

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 90-те години се провежда изследване, в което мишки са хранени с ГМ домати. Е, в действителност мишките отказват да ядат доматите и се налага да ги хранят на сила. Няколко от мишките развиват стомашни лезии и 7 от 40 мишки загиват в рамките на 2 седмици. Учени от АХЛ (Американската администрация за храни и лекарства) разглеждат резултатите от изследването и стигат до заключението, че то не доказва че ГМ продуктите са напълно безопасни. Някои от учените от Агенцията за контрол на храните и лекарствата предупреждават, че ГМ храни като цяло могат да доведат до непредсказуеми алергии, натрупване на токсини, болести резистентни на антибиотици, както и проблеми с храненето на клетъчно ниво. Вътрешни меморандуми на АХЛ, предоставени за обществено разглеждане по време на съдебен процес показват, че учените молят управляващите администрацията да изискат дългосрочни тестове, за да се докаже безопасността от трудно уловимите странични ефекти. Администрацията има своите защитници в политиката, включително и бивш адвокат на „Монсанто“. Предупрежденията на учените са пренебрегнати. АХЛ не изисква тестове за безопасност. Вместо това, АХЛ приема, че ако производителите на ГМ храни твърдят, че продуктите им са безопасни, значи няма база за повече въпроси. ГМ доматът е одобрен през 1994.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]