Артър Хардън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Артър Харден
английски биохимик

Роден
Починал
17 юни 1940 г. (74 г.)
Бъкингхамшир, Англия
Националност Англичанин
Научна дейност
Област Биохимия
Образование Манчестърски университет (магистър),
Университет на Ерланген (Доктор)
Учил при Ото Фишер
Известен с химизма на дрождевата клетка
Награди Нобелова награда по химия (1929)

Сър Артър Харден (12 октомври 1865 – 17 юни 1940) е английски биохимик. Той получава нобелова награда по химия през 1929 заедно с Ханс фон Ойлер-Келпин за изследванията си върху алкохолната ферментация и ферментите (ензимите), участващи в нея.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Манчестър в семейството на Алберт Тайъс Харден и Елиза Макалистър. Получава началното си образование в частно училище и после в Тетънхол колидж, Стафордфийр. През 1882 г. е приет в Оуенс колидж към Манчестърския университет, завършва през 1885.

Изследователска дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 1886 г. Харден печели стипендия "Далтон" по химия и прекарва една година работейки с Ото Фишер в Ерланген. Завръща се в Манчестър като лектор и асистент и остава там до 1897 г., когато е назначен като химик в ново сформирания Британски институт по превантивна медицина, по-късно преименуван на Листър институт. През 1907 е назначен за Завеждащ на департамента по биохимия, позиция на която се задържа до пенсионирането си през 1930. След като излиза в пенсия Харден продължава изследователската си работа към института.

В Манчестър Харден изучава действието на светлината върху смеси на въглероден диоксид и хлор, а когато постъпва в института използва методите си за изследването на биологични феномени като химизма на бактериите и алкохолната ферментация. Той изследва продуктите от катаболизма на глюкозата и химизма на дрождите, като създава теории за антискорбутното действие на витамините.

Посветен е в рицарство през 1926 г. Член на Британско кралско научно дружество.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Женен е, но няма деца. Съпругата му умира през 1928 г., а той през 17 юни 1940в дома си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Arthur Harden“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.