Фредерик Соди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фредерик Соди
Frederick Soddy
английски химик

Роден
Починал
Националност Флаг на Англия Англия
Научна дейност
Област Радиохимия
Образование Оксфордски университет
Учил при Ърнест Ръдърфорд Nobel prize medal.svg
Работил в Университет Макгил, Абърдийнски университет, Глазгоуски университет, Оксфордски университет
Известен с приноса си в химията на радиоактивните вещества и изследването на произхода и природата на изотопите
Награди
Nobel prize medal.svg
Нобелова награда за химия (1921)
Фредерик Соди в Общомедия

Фредерик Соди (на английски: Frederick Soddy) е английски радиохимик, носител на Нобелова награда за химия за 1921 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 2 септември 1877 година в Истборн, Англия. Завършва Мъртън колидж към Оксфордския университет през 1898 година. Работи 2 години като изследовател в университета. През 1900 – 1903 година е демонстратор по химия в университета „Макгил“ в Монреал, Канада, където с Ърнест Ръдърфорд (Ernest Rutherford) изследват радиоактивните елементи и през 1903 година създават теорията за радиоактивния разпад. Теорията им е началото за съвременното учение за атома и с нея доказват, че при радиоактивен разпад самопроизволно се осъществява превръщане на един химичен елемент в друг. По-късно в Колежа на Лондонския университет с Уилям Рамзи (Wiliam Ramsay) доказват през 1903 година със спектроскопски анализ, че при радиоактивен разпад на радий се отделя хелий. С тези експерименти на практика е потвърдено превръщането на един елемент в друг.

След като се оттегля от активна изследователска и преподавателска дейност в областта на химията, работи върху теории от областта на икономиката, политиката и социалната дейност. Разочарован от надпреварата във въоръжаването с ядрени оръжия за масово унищожение, призовава колегите си да поемат отговорността от тежките социални последствия в резултат на научните изследвания и разработки на ядрени оръжия.

Умира на 22 септември 1956 година в Брайтън, Англия.

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Принос в развитието на радиохимията[редактиране | редактиране на кода]

Носител на Нобелова награда за химия[редактиране | редактиране на кода]

През 1921 година получава Нобелова награда за химия (Nobel Prize in chemistry) „ …за приноса му в химията на радиоактивните вещества и за изследване на произхода и природата на изотопите“.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Фредерик Соди е член на Лондонското Кралско дружество, на Британското химическо дружество и член на академиите на науките на Италия, СССР (1924) и Швеция.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Нобелови лауреати, Еднотомна енциклопедия, Издава „Българска енциклопедия“ – БАН, фондация „Отворено общество“, 1994. ISBN 954-8104-03-2, ISBN 954-520-030-8