Кристиан Анфинсен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кристиан Анфинсен
Christian Boehmer Anfinsen
американски химик

Роден
Починал

Религия Юдаизъм
Образование Пенсилвански университет
Медицинско училище на Харвард
Награди Нобелова награда за химия (1972)[1][2]
Научна дейност
Област Химия
Образование Пенсилвански университет,
Харвардски университет
Работил в Харвардски университет,
Медицинско училище на Харвард,
Университет „Джон Хопкинс“
Повлиян Nobel prize medal.svg Нобелова награда за химия 1972 г.
Кристиан Анфинсен в Общомедия

Кристиан Бумер Анфинсен (на норвежки: Christian Boehmer Anfinsen) е американски биохимик и носител на Нобелова награда за химия през 1972 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 март 1916 година в Монесън, щат Пенсилвания, САЩ. Баща му е емигрант от Норвегия, а майка му също има норвежки произход. През 1939 г. Анфинсен завършва Пенсилванския университет със специалност органична химия и още през следващата година започва да преподава в Харвардския университет в Кеймбридж, Масачузетс. През 1943 г. защитава докторска степен по биохимия в Харвард, а през 1947 г. започва да преподава в Харвардското медицинско училище.

През 1950 г. Анфинсен става ръководител на лабораторията по клетъчна физиология в Националния здравен институт в Мериленд. Там той изучава връзката между първичната и третичната структури при ензимите и доказва, че свойствата на ензимите зависят от пространствената им структура. Стига до извода, че е възможно по синтетичен път да се създаде белтъчна молекула, която да не се отличава практически от естествената такава. През 1959 г. Анфинсен открива първичната структура на рибонуклеазата. По същото време до същите открития и независимо от него стигат Станфорд Мур и Уилям Стейн. По тази причина тримата получават Нобеловата награда за химия през 1972 г. От 1963 г. Кристиан Анфинсен е член на Националната академия на науките на САЩ.

През 1982 г. Анфинсен започва работа като професор по биология в Университета „Джон Хопкинс“, където работи до смъртта си през 1995 г.

  1. The Nobel Prize in Chemistry 1972. // Посетен на 11 май 2020 г.. (на английски)
  2. Table showing prize amounts. // април 2019 г.. Посетен на 11 май 2020 г.. (на английски)