Кристиан Анфинсен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кристиан Анфинсен
американски химик

Роден
Починал
14 май 1995 г. (79 г.)
Научна дейност
Област Химия
Кристиан Анфинсен в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Кристиан Бумер Анфинсен (на норвежки Christian Boehmer Anfinsen) е американски биохимик и носител на Нобеловата награда за химия през 1972 г. Роден е в Монесън, щат Пенсилвания, САЩ през 1916 г. Баща му е емигрант от Норвегия, а майка му също има норвежки произход. През 1939 г. Анфинсен завършва Пенсилванския университет със специалност органична химия и още през следващата година започва да преподава в Харвардския университет в Кеймбридж, Масачузетс. През 1943 г. защитава докторска степен по биохимия в Харвард, а през 1947 г. започва да преподава в Харвардското медицинско училище.

През 1950 г. Анфинсен става ръководител на лабораторията по клетъчна физиология в Националния здравен институт в Мериленд. Там той изучава връзката между първичната и третичната структури при ензимите и доказва, че свойствата на ензимите зависят от пространствената им структура. Стига до извода, че е възможно по синтетичен път да се създаде белтъчна молекула, която да не се отличава практически от естествената такава. През 1959 г. Анфинсен открива първичната структура на рибонуклеазата. По същото време до същите открития и независимо от него стигат Станфорд Мур и Уилям Стейн. По тази причина тримата получават Нобеловата награда за химия през 1972 г. От 1963 г. Кристиан Анфинсен е член на Националната академия на науките на САЩ.

През 1982 г. Анфинсен започва работа като професор по биология в университета "Джон Хопкинс", където работи до смъртта си през 1995 г.