Карл Бош

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карл Бош
германски химик и индустриалец

Роден
Починал
26 април 1940 г. (65 г.)
Научна дейност
Област Химия
Карл Бош в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Карл Бош (на немски Carl Bosch) е германски химик и индустриалец.

Роден е на 27 август 1874 г. в Кьолн, Германия. Носител е на Нобелова награда за химия през 1931 г. Често е бъркан с известния му чичо индустриалеца Роберт Бош.

Завършва химия в университета в Лайпциг. През 1899 г. постъпва на работа в концерна BASF. През 1910 г. заедно с Фриц Хабер патентоват метода за промишлен добив на амоняк. Патентът позволява на фирмата BASF да утвърди своя монопол в производството на торове и взривни вещества.

Карл Бош се отличава с богатите си частни интереси. Той се вълнува както от химията, така и от ботаника, колекционира препарирани пеперуди и се увлича по астрономията. Приема все повече и повече ролята на меценат. Със значителни финансови средства подкрепя вестник "Frankfurter Zeitung".

Във времето на национал-социализма в Германия Бош като индустриалец се възползва умело от политиката на Хитлер за превъоръжаване. От друга страна обаче, Карл Бош не споделя антисемитската политика на хитлеристите. След 1935 г. Бош се оттегля постепенно от заеманите стопански постове и изпада във все по-чести депресивни състояния. Последните стават причина за опитът му за самоубийство през 1939 г.

Карл Бош умира в Хайделберг на 26 април 1940 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]