Вилхелм Оствалд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Вилхелм Оствалд
Wilhelm Ostwald
немски химик

Роден
Починал
4 април 1932 г. (78 г.)
Националност Флаг на Германия Германия
Научна дейност
Област Химия, физикохимия
Образование Тартуски университет
Работил в Тартуски университет
Рижки политехнически институт
Известен с процес на Оствалд
Награди
Nobel prize medal.svg
Нобелова награда за химия (1909)
Вилхелм Оствалд в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Вилхелм Оствалд (на немски: Wilhelm Ostwald, на латвийски: Vilhelms Ostvalds) е немски химик,[1] работил в областта на катализата, химическото равновесие и скоростта на реакциите. Той получава Нобелова награда за химия през 1909 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 2 септември 1853 година в Рига, Латвия, в семейството на бъчваря Готфрид Вилхелм Оствалд и съпругата му Елизабет Лойкел. Завършва Тартуския университет през 1875, а после преподава в същото учебно заведение (1875 – 1881) и в Рижкия политехнически институт (1881 – 1887). Мести се в Лайпциг през 1887, където остава да работи до смъртта си.

Умира в дома си близо до Лайпциг на 4 април 1932 и е погребан в Гросботен.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Изобретява т.нар. процес на Оствалд, който се използва за производството на азотна киселина. Това довежда до масовото производство на торове и експлозиви. Работи много в сферата на разтворите и формулира закона за разреждането.

Според Горин, международният термин „мол“ е въведен в химията около 1900 година от Оствалд. Оствалд дефинира един мол като молекулното тегло на едно вещество за маса в грамове. Според него това понятие е свързано с идеалния газ. По ирония на съдбата разработването на концепцията за моловете се свързва пряко с философското му противопоставяне на атомната теория, като той и Ернст Мах (1838 – 1916) са едни от последните крепости против тази теория. В разговор с Арнолд Зомерфелд (1868 – 1951) Оствалд му обяснява, че той е променил своите възгледи след като се запознава с обяснението на Айнщайн за брауновото движение.

Освен трудовете си в областта на химията, Вилхелм Оствалд се занимава с множество други сфери. Издава около 40 000 страници, част от които са с философски характер.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • Елементи на общата химия
  • Научни начала на аналитичната химия
  • Електрохимия
  • Победа на научния материализъм
  • Лекции по натурална философия

Бележки[редактиране | редактиране на кода]