Хидеки Ширакава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хидеки Ширакава
白川 英樹

Роден
20 август 1936 г. (87 г.)

Учил вТокийски технологичен институт
Научна дейност
Областхимия
Работил вПенсилвански университет
Университет Цукуба
НаградиНобелова награда за химия (2000)
ПовлиянАлан Макдайърмид
Хидеки Ширакава в Общомедия

Хидеки Ширакава (на японски: 白川 英樹 Shirakawa Hideki) е японски химик, инженер и професор в университета Цукуба, известен с откриването на електропроводимите полимери. През 2000 г. заедно с Алан Макдайърмид и Алан Хийгър получава Нобелова награда за химия.[1][2]

Живот, образование и научни постижения[редактиране | редактиране на кода]

Император Акихито награждава с Орден на културата Ширакава в Императорски дворец в Токио през ноември 2000 г.

Хидеки Ширакава е роден в Токио, Япония в семейството на военен лекар.

Начална точка в неговите постижения се явява неговото откритие, че при легирането на полиацетилен, се повишава многократно неговата електропроводимост. Електропроводимите полимери се използват например за производство на антистатични опаковки за чувствителни към статичното електричество електронни елементи и платки. Изследванията на полупроводниците са насочени към създаването на евтини електронни компоненти (органична електроника) като транзистори, светодиоди, органични слънчеви панели и гъвкави токопроводи. По отношение на механизма на електропроводимостта на полимерите, може да се твърди с голяма степен на увереност, че за нея важна роля играят нелинейните възбуждания във вид на солитони.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Nobel Prize in Chemistry 2000: Alan Heeger, Alan G. MacDiarmid, Hideki Shirakawa
  2. Shirakawa, Hideki и др. Synthesis of electrically conducting organic polymers: Halogen derivatives of polyacetylene, (CH) x // Journal of the Chemical Society, Chemical Communications (16). 1977. DOI:10.1039/C39770000578. с. 578. Архивиран от оригинала на 2017-09-25.