Физикохимия на повърхностите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дифузия на повърхностите

Физикохимия на повърхностите [1], понякога и като наука за повърхностите (на английски: surface science) [2] е изучаването на физичните и химични явления, които се проявяват на две гранични повърхности [3], включително твърди-течни, твърди-вакуумни, течни-газови гранични повърхности. Включва полетата на химия на повърхностите и физика на повърхностите [4]. Някои свързани практически приложения са класифицирани като инженеринг на повърхности.

Изследването и анализът на повърхностите включва едновременно физични и химични аналитични техники.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Химически факултет, СУ
  2. Xu, Z., Applied Surface Science (Journal), Department of Industrial and Systems Engineering, The Hong Kong Polytechnic University
  3. „гранични повърхности“, виж например Квантова химия и спектроскопия
  4. Prutton, Martin (1994). Introduction to Surface Physics. Oxford University Press. ISBN 0-19-853476-0
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Surface science“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Физика“         Портал „Физика          Портал „Химия“         Портал „Химия