Квазар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Квазар е астрономически звезден обект.

Много астрономи вярват, че квазарите са най-отдалечените обекти във Вселената. Квазарите излъчват огромно количество енергия - те могат да бъдат няколко милиарда пъти по-ярки от Слънцето. Това ги прави най-ярките светещи обекти в космоса. Смята се, че източникът на тяхната енергия са огромни черни дупки в центъра на галактиките - енергията се получава от силното триене и изгаряне на газ от облака материя, привлечен към черната дупка, затова те са разположени в центъра им. Понеже тяхната яркост е много голяма, те закриват светлината на останалите звезди в същата галактика.

Въпреки своята огромна яркост, квазарите не се виждат с просто око заради огромното разстояние, което ни разделя от тях. Излъчването на квазарите пътува милиарди години, докато достигне до Земята. По тази причина изучаването на квазарите може да даде на астрономите информация за ранното състояние на Вселената.

Засега броят на квазарите, известен на учените, се равнява на няколко десетки. Те са доста редки небесни тела. Това обаче не пречи да се наблюдават двойни и дори тройни квазари, като не се изключва и съществуването на четворни такива.

Последните изследвания показват, че температурата на повърхността на квазарите е около 16 000 градуса, а техният диаметър е 400 милиарда километра - по-големи от цели слънчеви системи или малки галактики. Учените предполагат, че материята в тях е в плазмено състояние, като от нея се раждат новите галактики.

Първият квазар е открит през не дотам далечната 1963-та година с огромния за времето си радиотелескоп в Паркс, Южен Уелс. Отначало той е описан като обикновена звезда, но по-късните изследвания с оптични телескопи показват уникалните му свойства. Затова и квазарите са познати като "радио-звезди" - методът за откриването им се е основавал на съвпадението между силния радиоизточник и оптическия източник.

Модерните изследвания, основани на всеизвестния Доплеров ефект, показват, че квазарите се отдалечават от нас със скорост от 50 000 до 100 000 километра за секунда. Това показва, че освен най-големите тела, те са и най-бързите, движещи се със скорост почти една трета от тази на светлината.

Квазарът е далечен звездообразен източник на енергия в Космоса най-вече в ултравиолетовия вълнов диапазон. Някои от тези обекти излъчват радиовълни и Х-лъчи. Самата дума квазар произлиза от QUAsi-StellAR object (квази-звезден обект - quasar).

По последни данни най-старият открит квазар е на 12.9 милиарда светлинни години.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]