Монд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Монд“
Une Le Monde.jpg
Първото издание от 18 декември 1944 г.
Информация
Вид ежедневник

Начало 1944
Собственик „La Vie-Le Monde“
Издател Луис Драйфус
Главен редактор Джером Фенолио
Персонал 165
Език френски език
Политически център ляво
Тираж 331 837
Седалище
на управление
Париж, Франция
Сайт www.lemonde.fr
Монд в Общомедия

Le Monde (Монд) е френски вестник, всекидневник с тираж 364 240 екземпляра през 2014 г. Първият му брой излиза на 19 декември 1944 г. и е един от най-четените и уважавани вестници във Франция.

Le Monde се чете от около 2 милиона читатели на ден в повече от 120 страни. В редакцията му работят около 165 журналисти и кореспонденти. Вестникът излиза с различни притурки, една от които представя избрани статии от The New York Times.

Le Monde е основан през 1944 г. като наследник на Le Temps („Тан“) и приема изцяло неговия формат. Първоначално вестникът се представя като левоцентристки, но постепенно загубва тази ориентация и днес се смята за умерен. От 1985 г. заглавната страница е илюстрирана с карикатура на актуално събитие, което се превръща в негов отличителен белег. От 19 декември 1995 г. вестникът е достъпен и в електронен вариант в Интернет.

Собственици[редактиране | редактиране на кода]

До 2010 г. най-голям акционер на изданието е щатът от журналистите на вестника – 53% са принадлежали на сътрудници и служители във вестника, останалите 47% са били поделени между Danone, BNP Paribas и френския магнат Франсоа Пино. В края на 2010 г. инвеститорите Ксавие Ниел (Xavier Niel), Матийо Пигас (Mathieu Pigasse) и Пиер Берже (Pierre Bergé) купуват за $150 млн 64% от акциите на вестника, който към този момент е пред банкрут. Новите собственици преструктурират компанията, вследствие на което Le Monde за пръв път за последните 10 години става печеливш.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]