Монд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Монд“
Le Monde
Une Le Monde.jpg
Първото издание от 18 декември 1944 г.
Информация
Вид ежедневник

Начало 1944
Собственик „Ви-Монд“
Издател Луис Драйфус
Главен редактор Джером Фенолио
Персонал 165
Език френски език
Политически център ляво
Тираж 331 837
Седалище
на управление
Париж, Франция
Сайт www.lemonde.fr
Монд в Общомедия

„Монд“ (на френски: Le Monde) е френски вестник, всекидневник с тираж 364 240 екземпляра през 2014 г. Първият му брой излиза на 19 декември 1944 г. и е един от най-четените и уважавани вестници във Франция.

„Монд“ се чете от около 2 милиона читатели на ден в повече от 120 страни. В редакцията му работят около 165 журналисти и кореспонденти. Вестникът излиза с различни притурки, една от които представя избрани статии от „Ню Йорк Таймс“.

„Монд“ е основан през 1944 г. като наследник на „Тан“ (Le Temps) и приема изцяло неговия формат. Първоначално вестникът се представя като левоцентристки, но постепенно загубва тази ориентация и днес се смята за умерен. От 1985 г. заглавната страница е илюстрирана с карикатура на актуално събитие, което се превръща в негов отличителен белег. От 19 декември 1995 г. вестникът е достъпен и в електронен вариант в Интернет.

Собственици[редактиране | редактиране на кода]

До 2010 г. най-голям акционер на изданието е щатът от журналистите на вестника – 53% са принадлежали на сътрудници и служители във вестника, останалите 47% са били поделени между Данон, Би Ен Пи Париба и френския магнат Франсоа Пино. В края на 2010 г. инвеститорите Ксавие Ниел, Матийо Пигас и Пиер Берже купуват за $150 млн 64% от акциите на вестника, който към този момент е пред банкрут. Новите собственици преструктурират компанията, вследствие на което „Монд“ за пръв път за последните 10 години става печеливш.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]