Манхатън (проект)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Манхатън.

Плутониевата бомба „Fat Man“

Проектът „Манхатън“ (на английски: the Manhattan Project) е кодовото название на проект за създаване на първите в света ядрени оръжия, осъществен в САЩ между 1939 и 1946 година със сътрудничеството на Великобритания и Канада.

Всички дейности са се осъществявали под контрола на Инженерния корпус на Армията на САЩ, а самият проект е ръководен от Дж. Робърт Опенхаймер. В резултат на тези усилия през 1945 година са построени и взривени 3 атомни бомби. 2 от тях са плутониеви („Fat Man“ – в превод „Дебелака“ и „Тринити“), а последната е ураниева („Little Boy“ в превод – „Малчугана“).

Първа е взривена „Тринити“ – на 16 юли 1945 година, край Аламогордо, Ню Мексико. Това е първият ядрен опит, извършен от човека.

На 6 август 1945 г. „Малчуганът“ е хвърлен над японското пристанище Хирошима, а на 9 август „Дебелакът“ е хвърлен над Нагасаки. В резултат на тези атомни бомбардировки загиват близо 400 000 души. След тях никога повече не е употребено ядрено оръжие срещу цивилно население.

Проектът е струвал на американското правителство $2 млрд. тогавашни долара (около $23 млрд. за 2007 година).

Производството на необходимите материали е било държано в пълна тайна, и е било разпръснато на десетки места из целите Съединени щати. Най-големите звена от проекта са били заводът за обогатяване на уран в Оук Ридж, Тенеси и лабораторията в Лос Аламос, Ню Мексико.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]