Мартино Рота

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мартино Рота
художник, гравьор
Роден
Починал
1583 г. (63 г.)
Мартино Рота в Общомедия
Портрет с маслени бои на ерцхерог Ернест Австрийски (около 1580)

Мартино Рота или Мартин Рота (на хърватски: Martin Rota-Kolunić) е художник, днес известен най-вече със своите гравюри на прочути личности, събития и градове от XVII в.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Мартино Рота е роден около 1520 г. в Шибеник, Далмация, по онова време притежание на Република Венеция. Малко се знае за ранните му години, както и къде се обучава, но запазените източници относно кариерата му показват, че е работил предимно във Венеция, Рим и Виена.

Около 1540 г. той вече изпълнява поръчки като гравьор в стила на знаменития италиански творец Маркантонио Раймонди. След като напуска Рим и след известен период прекаран във Флоренция, Рота се установява във Венеция, където както сам твърди, замества един от отсъстващите по това време изявени майстори гравьори и изработва гравюри репродукции на Тициан[1]. Изработва и няколко карти и изгледи на Венеция и други градове[2].

Възможно е именно с препоръката на Тициан по-късно да се премества във Виена, където пристига през 1568 г. и от 1573 г. е назначен в императорския двор като портретист гравьор. В този период той се занимава почти изключително с изработка на портрети на императорското семейство. Кралската му служба продължава при управлението на Максимилиан II и на Рудолф II. Крал Рудолф след като е коронован през 1575 г. премества столицата на империята от Виена в Прага през 1583 г. и заедно с целия двор там се мести и Мартино Рота. Същата година Рота умира в Прага[3].[4].

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Мартино Рота е смятан за един от най-значимите гравьори от втората половина на XVI в.[5]. Освен репродукциите, които прави на произведения на ренесансови творци като Тициан[6], Микеланджело, Албрехт Дюрер, са познати още над 170 негови работи включващи карти, илюстрации към памфлети, гербове, изображения на светци, портрети. Сюжетите са най-разнообразни, сред тях са Битката при Лепанто, град Родос, портрети на Фердинанд I, Максимилиан II, Густав I, Анри IV и много други.

Интересна подробност е, че Рота подписва творбите си с главно „М“, обградено от колело, тъй като на латински фамилното му име означава „колело“.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]