Карниола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Крайна (провинция))
Jump to navigation Jump to search
Херцогство Карниола (1364–1918)
Историческият герб на Карниола
"Земите на Короната" на картата на днешна Словения.
Официален език латински
Държавна религия Римокатолицизъм
Форма на управление Васално херцогство

Карниола (на словенски:Kranjska; немски:Krain; на латински и английски:Carniola) e историческа провинция в Словения в състава на Австро-унгарската империя, една от земите на короната, официално наричана Херцогство Карниола (Vojvodstvo Kranjsko, Herzogtum Krain) до 1918. На български език понякога се означава като Крайна.

След падането на Римската империя, ломбардските племена се установяват в региона, следвани от славяните през 6 век. Следват периоди на баварско и франкско управление и накрая австрийските хабсбурги установяват контрола си над областта от 1335 до 1918. От 15-ти до 17 век в областта многократно нахлуват османски войски. От 900 до началото на 20 век управляващата класа в Карниола е немскоговореща[1].

Историческата столица на Карниола е Кран (на немски:Krainburg). По-късно е преместена в сегашната словенска столица Любляна ( на немски:Laibach). Херцогството престава да съществува през 1918, когато става част от Кралство на сърби, хървати и словенци впоследствие трансформирано в Кралство Югославия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]