Дуарте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дуарте Философ
11-ти крал на Португалия
Duarte-P.jpg
Лични данни
Управление (1433-1438)
Роден
Починал
Тумар, Португалия
Предшественик Жуау I
Наследник Афонсу V
Подпис Assinatura D. Duarte.svg
Семейство
Династия Авис
Баща Жуау I
Майка Филипа Ланкастър
Потомци Афонсу VЕлеонора,Хуана
Герб CoA of Portugal (1385-1485) uncrowned shield.svg
Дуарте Философ в Общомедия

Дуарте (на португалски: Duarte), Философ, е 11-ти крал на Португалия от 1433 г. до 1438 г.. Той е син на крал Жуау I и Филипа Ланкастър. Кръстен е на английския крал Едуард III, който е негов прадядо.

Като инфант Дуарте винаги придружава баща си в изпълнението на държавните дела. През 1415 г. е посветен в рицарство, след като Португалия превзема Сеута.

Кралска власт[редактиране | редактиране на кода]

Дуарте се възкачва на португалския престол през 1433 г. след като баща му умира от черната смърт.

За краткото си управление, което продължава пет години, Дуарте свиква Кортесите (народното събрание в Португалия) повече от пет пъти за обсъждане на начинанията му в международната политика и управлението на страната. Дуарте следва напълно политиката на баща си за завладяване на средиземноморския бряг на Мароко. Той инициира и финансира експедициите на прочутия си брат, Енрике Мореплавателя.

Португалската колония на Сеута бързо се превръща в тежест за държавната хазна, а единствената полза от владеенето ѝ е, че островът държи подстъпите към Танжер. След загубата на Сеута от Португалия, Танжер става важна спирка за търговските кервани в Северна Африка. Това лишава Сеута от стоките и благата, които са я правили атрактивен пазар, и тя се превръща в изолирана област.

Мароко[редактиране | редактиране на кода]

През 1437 г. двамата му братя, Енрике и Фернандо, подтикват Дуарте да предприеме нападение срещу Мароко, за да завладее по-добра база за бъдещото проникване в Атлантика. В двора на Дуарте няма пълно единодушие относно експедицията срещу Мароко, тъй като другите му двама братя, инфант Жуау и инфант Педро, са против нападението на Мароко и се опитват да го предотвратят. Двамата се оказват прави. Въпреки че атаката срещу Танжер се оказва успешна, в нея Португалия понася прекалено големи загуби в човешка сила. Най-малкият брат на Дуарте, Фернандо е заловен от арабите и умира в плен в град Фез.

Дуарте умира от черната смърт, също като баща си, малко след битката за Танжер.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Важна страна на неговото управление е културната му дейност. Още като млад Дуарте написва трактатите Преданият възпитател и Изкуството да яздиш на всяко седло както и няколко поеми. Той умира малко преди да завърши започнатия от него процес за пренаписване на Португалския кодекс от закони.

Семейство и наследници[редактиране | редактиране на кода]

През 1428 г. Дуарте се жени за Елеонора Арагонска, дъщеря на Фернандо I Арагонски. Двамата имат девет деца:

Надгробие на Дуарте и Елеонора Арагонска

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Edgar Prestage, Il Portogallo nel medioevo, in Cambridge University Press - Storia del mondo medievale, vol. VII, pp. 576–610, Garzanti, 1999
Жуау I крал на Португалия (1433 – 1438) Афонсу V