Елеонора Арагонска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Елеонора Арагонска
кралица на Португалия
11- Rainha D. Leonor.jpg
Лични данни
Родена 1402
Арагон
Починала 19 февруари 1445
Толедо, Кастилия
Елеонора Арагонска в Общомедия


Арагонска корона
Династия Трастамара
Escudo Corona de Aragon y Sicilia.png

Фердинанд I Арагонски
Алфонсо, крал на Арагон, Валенсия, Сицилия и Неапол
Хуан, крал на Арагон, Валенсия, Навара, Сицилия и Неапол
Фердинанд, крал на Арагон, Валенсия, Сицилия, Неапол, Кастилия и Леон

Елеонора Арагонска (на португалски Leonor de Aragão), (ок.1402- 19 февруари 1445), е арагонска инфанта (принцеса) и кралица на Португалия, съпруга на крал Дуарте (1391-1438).

Родена е около 1402 г. в Кралство Арагон. Тя е дъщеря на крал Фернандо I Арагонски и Елеонора Урака Кастилска.

На 22 септември 1428 г. Елеонора Арагонска се омъжва за португалския инфант Дуарте, бъдещият крал Дуарте. Двамата имат девет деца:

Когато съпругът й умира на 13 септември 1438 г., Елеонора е обявена за регент на Португалия, която да управлява от името на малолетния си син Афонсу V. Неопитността на Елеонора и фактът, че тя е арагонка, я правят изключително непопулярна сред народа, който симпатизира на брата на покойния крал, инфант Пердо де Коимбра. Преговорите за намиране на компромисно решение се проточили няколко месеца, но завършват успешно благодарение на посредничеството на графа на Барселона и архиепископа на Лисабон, както и заради раждането на последната дъщеря на Елеонора, инфанта Жуана, през 1439, и смъртта на най-голямата й дъщеря, инфанта Филипа, през същата година.

Накрая Кортесите обявили инфант Педро де Коимбра за регент на Португалия. Отстранената Елеонора продължила да заговорничи срещу новото регентство, заради което през декември 1440 г. била изпратена в изгнание в Кастилия, където починала на 19 февруари 1445 г. в Толедо. Погребана е в Баталха, Португалия.