Черната смърт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Черна смърт)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Разпространяване на Черната смърт в Европа (1346 – 53)

Черната смърт е опустошителна епидемия, преминала през по-голямата част от Европа между 1346 и 1353 г. Според традиционното схващане при нея измира около една трета от населението, но някои нови изследвания оценяват жертвите на около половината жители.[1] Въпреки че въпросът е спорен, преобладава мнението, че причина за Черната смърт е бубонната чума, болест, предизвиквала няколко пандемии в хода на историята.

Черната смърт

Симптоми[редактиране | редактиране на кода]

Болестта се проявява внезапно с висока температура, главоболие, световъртеж, помрачено съзнание и протича много тежко. Тя засяга лимфните възли. Те се подуват и почерняват – оттам идва и името на болестта черната смърт. Заразяването става не само при ухапване от бълха, но и при пряк контакт с болен.

Разпространение на чумата[редактиране | редактиране на кода]

Черната смърт се появява в Централна Азия през 1339 г. През 1346 г. заразата плъзва сред италиански войници в пристанището на черноморския град Крим и скоро обхваща Северна Африка и Европа, където бедността и лошата хигиена бива основна причина за развъждането на плъхове. Ограничаването ѝ става трудно, тъй като хората бягат от заразените градове и пренасят болестта в други райони.

Свидетелства за чумни епидемии в България[редактиране | редактиране на кода]

Според запазения в архива на Хилендарския манастир поземлен опис от 1366 г., има категорични сведения за обезлюдяване на цели региони, какъвто например е този около село Конче, Радовишко. Това е резултат от втората чумна вълна, от която в Сяр умира константинополският патриарх Калист, и която византийските хроники отнасят към 1363 – 1364 г. [2]

Божие наказание[редактиране | редактиране на кода]

Мнозина възприемали черната смърт като Божие наказание и се разкайвали за греховете си, като се молели и публично се самобичували. Лекарите не знаели как да лекуват болестта, защото не им били известни нейните причинители. Някои смятали, че тя се разпространява от кучета и котки и хората започват да ги избиват. В резултат на това истинските преносители на заразата – черните плъхове, безпрепятствено се размножавали.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Daileader, Philip. The Late Middle Ages. The Teaching Company, 2007. ISBN 978-1-59803-345-8.
  2. Матанов, Христо. Залезът на Средновековна България. София, Изток-Запад, 2016. ISBN 619-152-821-3, c. 89, 116

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

  • Спинези, Ст. 100-те най-големи бедствия на всички времена. С., 2004.
  • Матанов, Хр. Чумни пандемии и история. „Юстиниановата чума“ и „Черната смърт“: два повратни периода в историята на средновековните Балкани. – В: Civitas humano-divina В чест на проф. Георги Бакалов. С., 2004, 339 – 347.
  • Стефанов, П., архим. Danse macabre: Нов поглед към църковните събори в Търново през XIV в. – В: Теодосиеви четения. 640 години от успението на преп. Теодосий Търновски. 27 ноември 2003 г. Килифаревски манастир „Рождество Богородично“. Отг. ред. Д. Кенанов. Велико Търново, 2005, 75 – 88;
  • Робъртс, У. О. Черната смърт. С., 2008 (роман).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]