Нуно Гонсалвиш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Нуно Гонсалвиш
Nuno Gonçalves
португалски художник
предполагаем автопортрет
предполагаем автопортрет
Роден
Починал
1450 г.
Националност Флаг на Португалия Португалия
Стил португалски ренесанс
Направление живопис
Известни творби Полиптих на св.Винсент'
Нуно Гонсалвиш в Общомедия

Нуно Гонсалвиш (на португалски: Nuno Gonçalves) – португалски художник XV век, един от първите португалски художници. Неговото основно и единствено с голяма вероятност принадлежащо му произведение е Полиптих на св. Винсент.

Полиптихът е намерен през 1880-е години в манастира „Сан Винсент ле Фора“ и изобразява хора (дворяни, включвайки известни съвременници на Гонсалвиш, духовенство и обикновени хора) от Португалия през XV век.[1]

От момента на откриването на полиптиха през XIX век, не прекъсват споровете около личността на автора и изобразените на полиптиха хора.

Често се приема, че на третия панел е изобразен принц Енрике Мореплавателя, но даже този факт няма документално потвърждение и понякога се поставя под съмнение.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

„Полиптих на свети Винсент“[редактиране | редактиране на кода]

Полиптихът предизвиква много спорове, тъй като в изобразените лица сякаш е закодирана определена информация.

  • Първият панел е на монасите. В него има черен фон горе в дясно, който ограничава фигурите. този фон се слива с брадата на единия монах. От друга страна фигурите отпред в бяло са доста дефинирани, дори прицизно са изписани опрелени сенки от техните дрехи или фигури.
  • Вторият панел е панелът на рибарите. Тук трите основни фигури са в три нюанса на зеленото, като рибарите са загърнати със собствената си рибарска мрежа, което определено има смисъл. Отделно долу на преден план е заел молитвена поза човек с измъчен вид,облечен в кафяво,той държи броеница. Неговият поглед е насочен директно към зрителя, което е странно, защото би следвало композиционно да гледа към свети Винсент.Той сякаш е отделен и самотен от останалите.[2]
  • Третият панел е на кралете.Тук прави впечатление червената рокля на кралицата, с различни ръкави- единият стегнат, а другият по широк и украсен.Роклята е леко отворена,което според изкуствоведите показва предишно раждане.Книгата, която е в средата е нарисувана така, че да може да се чете, но този текст не е обикновен. Първата страница идва от Евангелието на Йоан (14, 28-31):
...защото Моят Отец е по-голям от Мене. И сега ви казах и това преди да се е сбъднало,та, кога се сбъдне да повярвате. Няма вече много да говоря с вас,защото иде князът на този свят, и в мене той няма нищо.Но отивам, за да разбере светът,че любя Отца и, както ми е заповядал Отец,тъй и правя.Станете да си идем оттук.

Мъжът с голямата черна шапка с бледо лице се идентифицира с принц Енрике Мореплавателя.Той е е късо подстриган, което не съответства на модата от 15 век, както на другите персонажи от полиптиха, които са с дълги коси; късо подстригани са портрети, рисувани в бургундския двор на херцог Филип III Добрия. Този аргумент води изкуствоведите на мисълта, че изображението е всъщност на вече починалия към момента на създаването на произведението крал Дуарте, а Енрике е изобразен в действителност на петия панел заедно с другите принцове.[3]

  • Четвъртият панел на рицарите.Различните шапки на войниците символизират различен период на войните.
  • Петият панел на принцовете.Изобразени са: на първо място коленичил, вероятно Енрике; зад него-Педру, Жуау и Фернанду.
  • Шестият панел на реликвите.В дъното е изобразен изправен ковчег; мъж държи книга написана вероятно на еврейски език.

Други произведения[редактиране | редактиране на кода]

Padrão Descobrimentos labels (Western side).jpg

Паметник[редактиране | редактиране на кода]

Нуно Гонсалвиш е изобразен на Паметник на Откритията в Лисабон, на брега на Атлантическия океан.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Paulo Pereira (editor), „História da Arte Portuguesa“, Lisbon, Editorial Estampa / Círculo de Leitores, 1996, volume 1.
  2. Painéis de São Vicente de Fora
  3. Painéis de São Vicente de Fora 3

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]