Шарл Дръзки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карл Смели
Херцог на Бургундия
Карл Смели 
худ. Рогир ван дер Вейден.Прибл. 1460 г. Масло на дъбова дъска.
Роден: 10 ноември 1433 г.
Починал: 5 януари 1477 г. (43 г.)

Карл Смели (на френски: Charles le Téméraire), познат на враговете си и като Карл Страшни, роден Карл Мартен, е последният херцог на Бургундия.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Шарл като момче стои близко до своя баща, Филип Добрия. Рогир ван дер Вейден от Хрониките на Хенегау, c. 1447–8 (Белгийска кралска библиотека)

Карл е роден в Дижон, Той е син на Филип Добрия и Изабела Португалска (1397-1471), дъщеря на Жуау I, крал на Португалия. На 7-годишна възраст се жени за 12-годишната Катрин, дъщерята на френския крал Шарл VII. Тя обаче умира 6 години по-късно. На 21-годишна възраст Шарл се жени повторно, този път за Изабел Бурбонска, от която се ражда и единственото му дете — Мария.

До смъртта на баща си носи единствено титлата граф на Шароле, но след това наследява всичките му титли, вкл. "Велик Херцог на Запада". По-късно става и рицар на Златното руно.

След като поема управлението, Шарл започва да разширява значително териториите на Бургундия, стремейки се да обедини разделените ѝ южни и северни владения. Тези кампании го вкарват в конфликт с френските крале, който в крайна сметка довежда до т.нар. Бургундски войни.

Карл е разгромен от френски и швейцарски войски три пъти.

Титли[редактиране | редактиране на кода]

Гербовете на Шарл Дръзки, 1473.
Шарл Смели,херцог на Бургундия,худ. П.П.Рубенс

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Карл се жени три пъти и има едно дете.

Смърт при Нанси[редактиране | редактиране на кода]

Намиране тялото на Шарл след битката при Нанси

На 5 януари 1477 година на леденените поля близо до Нанси войските на Шарл претърпяват страшно поражение, отчасти обусловено от измяната на италианския кондотиер Кампобасо (измяна по отношение на Шарл: но реално Кампобасо е васал и привърженик на Луи XI, и е длъжен да служи на своя сюзерен). Почти цялата бургундска войска е избита или пленена, Шарл Смели е убит.

Неговото премръзнало, голо и обезобразено тяло намират няколко дни по-късно в съседната река. Главата на Шарл е разсечена от алебарда, на корема и пояса има следи от многочислени удари от копия, а лицето му е допълнително обезобразено от диви животни, така че само личния му лекар успява да го опознае по предишни бойни белези.

Произведения на изкуството свързани с Шарл Смели[редактиране | редактиране на кода]

Чeрният Часослов на Шарл Смели -часослов, изпълнен по поръчка на херцогът на Бургундия, Шарл Смели, съхранява се във Виена в  Австрийската национална библиотека[1]. Един от най-добрите образци на чeрните часослови, които са много популярни при Бургундския двор във втората половина на XV век. Sforza Black hours - ÖNB Cod1856 f32verso-33recto.jpg

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Karl Theodor Wenzelburger: Karl der Kühne. In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 15, Duncker & Humblot, Leipzig 1882, S. 285–287
  • Werner Paravicini: Karl der Kühne. Das Ende des Hauses Burgund. Frankfurt 1976, ISBN 3-7881-0094-X.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]