Жан Безстрашни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жан Безстрашни
Jean Ier de Bourgogne
херцог на Бургундия

Роден
Починал
Погребан Дижон, Франция
Управление
Период 1404 – 1419 г.
Предшественик Филип II Смели
Наследник Филип III Добрия
Други титли Граф на Невер (1384 – 1404)
Граф на Шароле (1404 – 1419)
Граф на Фландрия, Артоа и Бургундия (1405 – 1419)
Семейство
Род Династия Валоа Бургундия
Баща Филип II Смели
Майка Маргарета ван Мале
Братя/сестри Филип II
Антон
Катарина Бургундска
Маргарета Бургундска
Мария Бургундска
Съпруга Маргарете Баварска (1385 – 1419)
Деца Маргарита (1393 – 1441)
Мария (1393 – 1463)
Изабел (1395 – 1412)
Филип (1396 – 1467)
Жана (1399 – 1406)
Катрин (1400 – 1414)
Ан (1404 – 1432)
Агнес (1407 – 1476)
Жан Безстрашни в Общомедия
Карта на владенията на Жан Безстрашни и братята му, Антон от Брабант и Филип от Невер
Убийството на Жан Безстрашни

Жан Безстрашни (на френски: Jean sans Peur, на френски: Jean de Nevers) е херцог на Бургундия от 1404 година до смъртта си през 1419 година. По майчина линия наследява графствата Фландрия и Артоа, а като внук на крал Жан II той е представител на френската кралска династия Валоа и за известно време е един от регентите на своя умствено болен братовчед Шарл VI.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Жан е роден на 28 май 1371 година в бургундската столица Дижон. Той е син на Филип II Смели, малък син на френския крал Жан II от династията Валоа. Майка му, Маргарета III ван Мале, е дъщеря и наследница на графа на Фландрия Лодевейк ван Мале.

След смъртта на дядо си по майчина линия през 1384 година Жан получава графство Невер. Още в ранна възраст той е сгоден за своята първа братовчедка Катрин дьо Валоа, дъщеря на френския крал Шарл V, но през 1385 година се жени за Маргарете Баварска. Тя е дъщеря на баварския херцог Албрехт I, който е и граф на Холандия, Ено и Зеландия, като бракът има за цел да затвърди бургундските позиции в Нидерландия.

Битката при Никопол[редактиране | редактиране на кода]

През 1395 година Жан оглавява бургундските сили, включили се във водения от унгарския крал Сигизмунд фон Люксембург кръстоносен поход срещу османците на Баязид I.

На 25 септември 1396 година в решаващата Битка при Никопол, той си спечелва прозвището Безстрашни (на френски: Sans-Peur), след като напада безстрашно турците. Въпреки личната му храброст, битката завършва с поражение на западните съюзници. Самият той е пленен от турците и е освободен година по-късно, след като баща му Филип Смели изплаща огромен откуп[1].

Конфликт с херцог Луи Орлеански[редактиране | редактиране на кода]

На 27 април 1404 година умира херцог Филип Смели и Жан Безстрашни наследява херцогство Бургундия и графство Шароле, като предава графство Невер на по-малкия си брат Филип. На 21 март следващата година умира и майка им и Жан става и граф на Фландрия, Артоа и Бургундия.

Още в началото на управлението си Жан Безстрашни влиза в конфликт със своя първи братовчед херцог Луи Орлеански, който прераства в Арманякско-бургундската война. Луи е херцог на Орлеан и по-малък брат на френския крал Шарл VI, който страда от засилващо се умствено заболяване. Херцог Жан Безстрашни и херцог Луи Орлеански се опитват да упражняват властта над Франция, принадлежаща на неспособния да управлява крал, като влизат в остро съперничество помежду си.

След поредица от интриги, при които дофинът Луи дьо Гиен, годеник на дъщерята на Жан, е последователно отвличан от двете враждуващи страни, Жан Безстрашни успява да издейства от краля да бъде определен за защитник на децата му. Това не му донася решителен превес и двете страни започват да си отправят открити заплахи, докато на 23 ноември 1407 година Луи Орлеански е убит на улицата в Париж.

Жан Безстрашни признава, че е организирал убийството, оправдавайки го с извършени от Луи Орлеански престъпления, но е принуден да напусне Париж и влиза във въоръжени сблъсъци с привържениците на Орлеан, но скоро си връща благоволението на краля. На 9 март 1409 година в Шартр е сключено споразумение, с което кралят опрощава престъплението на херцога, а той се помирява публично със сина на Луи, Шарл Орлеански. Малко по-късно Жан отново става защитник на дофина.

Жан Безстрашни се опитва да затвърди позициите си, като през 1409 година организира брака на своя наследник Филип с дъщерята на крал Шарл VI Мишел дьо Валоа, а през 1412 година омъжва дъщеря си Маргьорит за наследника на френския трон, дофина Луи дьо Гиен. В същото време той се стреми да спечели благоволението на френската кралица Изабела Баварска, като може би дори става неин любовник.

Конфликт с дофина Шарл[редактиране | редактиране на кода]

На 10 септември 1419 година на моста в Монтро, Жан Безстрашни със своя ескорт пристига за дипломатическа среща с дофина Шарл. При тази среща, той е убит от рицарите от свитата на дофина, възглавявани от граф Танги дьо Шател и виконт дьо Нарбон. Те отсичат лявата му ръка, с която той инстинктивно се предпазва от удара, а след това му разбиват черепа. Същите рани със същото оръжие са нанесени преди дванадесет години на херцог Луи Орлеански.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

John The Fearless and Margaret of Bavaria.jpg

Жан се жени на 12 април 1385 г. на двойната сватба в Камбре за по-голямата с осем години Маргарете Баварска (1363 – 1423), дъщеря на Албрехт I, херцог на Щраубинг-Холандия, граф на графство Холандия, Зеландия и Хенегау също господар на Фризия и първата му съпруга Маргарета от Лигнитц-Бриг († 1386), дъщеря на херцог Лудвиг I от Лигнитц и внучка на бохемския крал Венцел II.

На същия ден Маргарета Бургундска (1374 – 1441), сестра на Жан Безстрашни се жени за брата на Маргарета Баварска, Вилхелм II Баварски.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

От неговите осем деца доживяват седем до зряла възраст:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 1911 Encyclopædia Britannica/John, Duke of Burgundy . // Wikisource, the free online library. 1911. Посетен на 29 юни 2020. (на английски)