Жан Безстрашни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жан Безстрашни
херцог на Бургундия
John the Fearless 15th century.jpg
Лични данни
Други титли графство Фландрия и Артоа
Роден
Починал
Наследник Филип III Добрия
Семейство
Династия Валоа-Бургундия
Баща Филип II Смели
Майка Маргарета III ван Мале
Брак Маргарета от Бавария (1363-1423)
Потомци

Маргьорит Бургундска (1393 – 1441), Мария, Изабела,Филип III Добрия ,

Жана,Катрин,Ана,Агнес Бургундска
Герб Arms of the Duke of Burgundy (1404-1430).svg
Жан Безстрашни в Общомедия
Карта на владенията на Жан Безстрашни и братята му, Антон от Брабант и Филип от Невер
Убийството на Жан Безстрашни

Жан II Безстрашни (на френски: Jean sans Peur) е херцог на Бургундия от 1404 година до смъртта си през 1419 година. По майчина линия наследява графствата Фландрия и Артоа. Като внук на крал Жан II той е представител на френската кралска династия Валоа и за известно време е един от регентите на своя умствено болен братовчед Шарл VI.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Жан е роден на 28 май 1371 година в бургундската столица Дижон. Той е син на Филип II Смели, по-малък син на френския крал Жан II от династията Валоа. Майка му, Маргарета III ван Мале, е дъщеря и наследница на графа на Фландрия Лудвиг II ван Мале.

Като наследник на бургундския трон, през 1384 година, след смъртта на дядо му по майчина линия, Жан получава графство Невер. Още в ранна възраст той е сгоден за своята първа братовчедка Катрин Валоа, дъщеря на френския крал Шарл V, но през 1385 година се жени за Маргарета Баварска. Тя е дъщеря на баварския херцог Албрехт I, който е и граф на Холандия, Ено и Зеландия, като бракът има за цел да затвърди бургундските позиции в Нидерландия.

Битката при Никопол[редактиране | редактиране на кода]

През 1395 година Жан оглавява бургундските сили, включили се във водения от унгарския крал Сигизмунд кръстоносен поход срещу Османската империя.

На 25 септември 1396 година в решаващата битка при Никопол, той си спечелва прозвището Безстрашни, след като с неразумните си действия допринася за разгрома на западните съюзници. Самият той е пленен по време на битката и е освободен година по-късно, след като баща му Филип Смели изплаща огромен откуп.

Конфликт с херцог Луи Орлеански[редактиране | редактиране на кода]

На 27 април 1404 година умира херцог Филип Смели и Жан Безстрашни наследява херцогство Бургундия и графство Шароле, като предава графство Невер на по-малкия си брат Филип. На 21 март следващата година умира и майка им и Жан става и граф на Фландрия, Артоа и Бургундия.

Още в началото на управлението си Жан Безстрашни влиза в конфликт със своя първи братовчед херцог Луи Орлеански, който конфликт прераства в Арманяко-бургундската война. Луи е херцог на Орлеан и по-малък брат на френския крал Шарл VI, който страда от засилващо се умствено заболяване. Херцог Жан Безстрашни и херцог Луи Орлеански се опитват да упражняват властта над Франция, принадлежаща на неспособния да управлява крал, като влизат в остро съперничество помежду си.

След поредица от интриги, при които дофинът Луи Гиенски, годеник на дъщерята на Жан, е последователно отвличан от двете враждуващи страни, Жан Безстрашни успява да издейства от краля да бъде определен за защитник на децата му. Това не му донася решителен превес и двете страни започват да си отправят открити заплахи, докато на 23 ноември 1407 година Луи Орлеански е убит на улицата в Париж.

Жан Безстрашни признава, че е организирал убийството на Луи Орлеански, оправдавайки го с извършени от последния престъпления. Той е принуден да напусне Париж и влиза във въоръжени сблъсъци с привържениците на Орлеан, но скоро си връща благоволението на краля. На 9 март 1409 година в Шартр е сключено споразумение, с което кралят опрощава престъплението на херцога, а той се помирява публично със сина на Луи, Шарл Орлеански. Малко по-късно Жан отново става защитник на дофина.

Жан Безстрашни се опитва да затвърди позициите си, като през 1409 година организира брака на своя наследник Филип с дъщерята на крал Шарл VI Мишел дьо Валоа, а през 1412 година омъжва дъщеря си Маргьорит за наследника на френския трон, дофина Луи Гиенски. В същото време той се стреми да спечели благоволението на френската кралица Изабела Баварска, като може би дори става неин любовник.

Начало на Арманяко-бургундската война[редактиране | редактиране на кода]

Конфликт с дофина Шарл[редактиране | редактиране на кода]

На 10 септември 1419 година на моста в Монтеро, Жан Безстрашни със своя ескорт пристига за дипломатическа среща с дофина Шарл. При тази среща, той е убит от рицарите от свитата на дофина, възглавявани от граф Танги дьо Шател и виконт дьо Нарбон. Те отсичат лявата му ръка, с която той инстинктивно се предпазва от удара, а след това му разбиват черепа. Същите рани със същото оръжие са нанесени преди дванадесет години на херцог Луи Орлеански.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

John The Fearless and Margaret of Bavaria.jpg

Жан се жени на 12 април 1385 г. на двойната сватба в Камбре за по-голямата с осем години Маргарета Баварска (1363 – 1423), дъщеря на Албрехт I, херцог на Щраубинг-Холандия, граф на графство Холандия, Зеландия и Хенегау също господар на Фризия и първата му съпруга Маргарета от Лигнитц-Бриг († 1386), дъщеря на херцог Лудвиг I от Лигнитц и внучка на бохемския крал Венцел II.

На същия ден Маргарета Бургундска (1374 – 1441), сестра на Жан Безстрашни се жени за брата на Маргарета Баварска, Вилхелм II Баварски .

Деца[редактиране | редактиране на кода]

От неговите осем деца доживяват седем до зряла възраст :

Източници[редактиране | редактиране на кода]