Балдуин I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Балдуин.

Балдуин I
латински император на Константинопол
Baudouin de Constantinople.JPG
Роден
Починал
юли 1205 г. (33 г.)

Религия католицизъм
Blason Comte-de-Flandre.svg
Семейство
Род Дом Фландрия
Баща Балдуин V
Майка Маргарета I
Братя/сестри Йоланда Фландърска
Изабела от Хенегау
Хенрих Фландърски
Филип I
Съпруга Мария Шампанска (1186 – 1204)
Деца Йохана Константинополска
Маргарета II
Балдуин I в Общомедия
Император Балдуин Фландърски
Балдуин I, император на Константинопол

Балдуин (на латински: Balduinus I, на френски: Baudouin I, на нидерландски: Boudewijn I) от 1194 до 1205 г. граф Фландърски, от 1195 г. и от 1204 г. император Константинополски е най-възрастният син на граф Балдуин V Хенегауски и Маргарита I Елзаска, сестра и наследница на граф Филип I от Фландрия. През 1186 г. се жени за Мария Шампанска. След смъртта на майка си (15 ноември 1194 г.) става граф на Фландрия, а след смъртта на баща си (17 декември 1195 г.) наследява и графство Хенегау.

Брак и деца[редактиране | редактиране на кода]

Брак: на 6 януари 1186 г. за Мария Шампанска. Двамата имат две дъщери:

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Първите години на управлението му преминават в непрекъснати борби с неговия феодален сеньор, френският крал Филип ІІ Август, който няколко години преди това (1191 г.) слага ръка на южната част на Фландрия (Артоа). Балдуин търси подкрепа предимно от Хайнрих IV император на Свещената римска империя и английския крал Ричард Лъвското сърце. При Перонския мир (1199 г.) Филип ІІ Август е принуден да върне една част от Южна Фландрия.

Кръстоносен поход[редактиране | редактиране на кода]

Същата година Балдуин и неговата съпруга дават в църквата на Свети Донатус в Брюге кръстоносна клетва. И така Балдуин напуска на 14 април 1202 г. своето графство, за да се присъедини към Четвъртия кръстоносен поход (1202 – 1204 г.), който по подбуда на Венеция няма за цел спасяване на Светата земя, а превземане столицата на Византия – Константинопол. По време на неговото отсъствие съпругата му Мария Шампанска получава регентството над Фландрия и Хенегау.

След като кръстоносците превземат Константинопол и детронират Алексий V Дука Мурзуфул, Балдуин е обявен на 9 май 1204 г. за първи латински император на Константинопол. На 16 май той е коронясан в църквата Света София. Заедно с папа Инокентий III Балдуин се стреми да унищожи Голямата схизма.

Като император Балдуин не успява да направи много, тъй като още през април 1205 година той пада в плен на българския цар Калоян в битката при Адрианопол и е затворен в близката българска крепост Букелон при днешното село Маточина [1], а после отведен в столицата Търново. Тъй като от този момент нататък следите му се губят, графствата Фландрия и Хенегау са наследени от неговата малолетна дъщеря Йохана. Неговата жена, която междувременно го последва, умира в Акра през пролетта на 1204 г.

На трона в Константинопол го наследява като император брат му Хенри /Анри/.

Предание[редактиране | редактиране на кода]

Според местното предание в Търновград, столица на Втората българска държава, Балдуин е затворен в една кула на стените на крепостта Царевец – наричана оттогава Балдуинова кула. Тази кула е възстановена и може да бъде посещавана. Преданието разказва още, че Балдуин отхвърля ухажванията на българската царица, която веднага го обвинява в опит за изнасилване и той е ослепен с нажежен шиш, а след това е хвърлен от т.нар. „лобна скала“ в пропастта, на дъното на която тече река Янтра.

Двадесет години по-късно във Фландрия се появява отшелник, който твърди, че е изгубеният Балдуин. Независимо от това, че успява да събере няколко последователи около себе си, той е екзекутиран като предател и самозванец.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бояджиев, Стефан. „Крепостта при с. Маточина“ – в сп. „Археология“ VІІ, София 1965, бр. 1, 1 – 8.
—— император на Латинската империя (1204 – 1205) Анри