Балдуин III (Фландрия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Балдуин III
граф на Фландрия
Baldwin III of Flanders.jpg
Лични данни
Управление 958 - 962
Починал
Предшественик Арнулф I
Наследник Арнулф I,
Семейство
Баща Арнулф I
Майка Адел
Брак Матилда
Герб Blason Comte-de-Flandre.svg
Балдуин III в Общомедия

Балдуин III (на нидерландски: Boudewijn III) е граф на васалното на Западнофранкското кралство графство Фландрия, управлявал от 958 до 962 година съвместно с баща си Арнулф I. Негова майка е Адел, дъщеря на графа на Вермандоа Ербер II.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Балдуин е роден около 940 година. През 958 година Арнулф свиква събрание на Щатите в Гент, където обявява сина си за съуправител на графството, а самият той се оттегля от активна дейност, поради напредналата си възраст. Около 960 година Балдуин се жени за Матилда, дъщеря на управителя и бъдещ херцог на Саксония Херман Билунг, и двамата имат син - Арнулф.

За няколкото години на своето управление Балдуин развива активна дейност. Той основава първите панаири в Брюге, Торхаут, Кортрейк и Касел. Укрепва Берг и настанява там занаятчии, а традицията му приписва и установяването в Гент на производството на вълнен текстил и филц, които през следващите векове придобиват голямо значение за цялото графство.

Балдуин взима участие в поход на крал Лотар срещу Нормандия. Връщайки се от него, на 1 ноември 962 година той умира от едра шарка в Берг.

Когато Балдуин умира, синът му е съвсем малък, и управлението на графството отново е поето изцяло от Арнулф I. Синът на Балдуин наследява дядо си като Арнулф II след неговата смърт през 965 година. Малко след смъртта на Балдуин съпругата му Матилда Саксонска се омъжва повторно за графа на Вердюн Годфроа I.

Произход и потомство[редактиране | редактиране на кода]

Балдуин и Матилда Саксонска имат едно дете: