Алфред Велики

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алфред Велики
крал на Уесекс
Алфред Велики 
Роден: 849 г.
Починал: 26 октомври 899 г. (50 г.)

Алфред Велики е крал на Уесекс в периода 871-899/900. Първият от кралете на Уесекс, който в официални документи използва титлата крал на Англия.

Външна политика[редактиране | редактиране на кода]

По времето, когато той поема властта, Уесекс на практика е единственото независимо английско кралство, което не плаща васален данък на викингите, които остават основна външнополитическа заплаха през цялото му управление. През 878 г. те успяват да му нанесат поражение, но малко след това той ги побеждава в Битката при Едингтън. През следващата 879 г. подписва т.нар. Мир от Уедмор с датчаните, като си поделя с тях Мърсия (за Алфред остават териториите южно от Темза).

Вътрешна политика[редактиране | редактиране на кода]

Алфред Велики прави реорганизация на войската, като създава т.нар. фирт - пехотно опълчение, което заедно с конната тежко въоръжена войска от дребни земевладелци съставлява основата на уесекската войска. Пак във връзка с датските атаки той строи редица фортове, които по-късно прерастват в градове. Алфред е известен също така като патрон на културата. По негово време се превеждат някои римски и ранни християнски автори и е съставена Англосаксонската хроника, която е запазена в препис от XII век.

Наследен е от сина си Едуард Стари (899/900-924).