Арнулф II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Арнулф II Млади
Arnoul II de Flandre
граф на Фландрия

Роден
961 г.
Починал
30 март 987 г. (26 г.)
ПогребанГент, Белгия
Семейство
РодДом Фландрия
БащаБалдуин III
МайкаМатилда Саксонска
Братя/сестриХерман от Вердюн[1]
Готфрид II[2]
Готцело I[2]
Адалберо II от Вердюн[1]
Ирмингард от Вердюн[1]
СъпругаРозала Италианска (980)
ДецаБалдуин IV
Арнулф II Млади в Общомедия

Арнулф II Млади (на нидерландски: Arnulf II) е граф на Фландрия, управлявал от 965 до смъртта си през 987 година. Той е син на граф Балдуин III и Матилда, дъщеря на херцога на Саксония Херман Билунг.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Арнулф е роден около 960 година. По това време баща му е съуправител на графството, заедно с възрастния си баща Арнулф I. Балдуин умира млад през 962 година и управлението е поето изцяло от Арнулф I. За да подсигури наследяването на Фландрия от малолетния си внук, той прави някои териториални отстъпки на крал Лотар, и предава на племенника си Арнулф васалното на Фландрия Булонско графство.

Арнулф I умира през 965 година и Арнулф II става граф, въпреки невръстната си възраст. Възползвайки се от слабостта на графството, крал Лотар завзема Теруан, Сен Пол, Дуе и Арас, но след намесата на епископите на Камбре и Арас, които искат съдействие от император Ото I, е принуден да се оттегли.

През 968 година Арнулф е оженен значително по-възрастната Розала Италианска, дъщеря на бившия крал на Италия Беренгар II и на Вила Тосканска.

След смъртта на краля на западните франки Людовик V през 987 година бароните от Северна Франция избират за крал робертина Юг Капет, но Арнулф II подкрепя каролингския претендент Карл, херцог на Долна Лотарингия. Юг Капет напада Фландрия и завзема Арас, а Арнулф е принуден да бяга при херцога на Нормандия Ришар I. С негова помощ той се споразумява с Юг Капет – признава го за крал, а той се изтегля от Фландрия.

Месец след тези събития Арнулф II умира от треска и е погребан в абатството „Свети Петър“ в Гент.

Арнулф е наследен от малолетния си син Балдуин. Малко след смъртта му Розала Италианска се омъжва на 1 април 988 г. за съвладетеля на Франция Робер II.

Арнулф и Розала Италианска (* ок. 945, † 26 януари 1003) имат две деца:

  • Матилда (? – преди 995)
  • Балдуин (около 980 – 1035), граф на Фландрия

Произход и потомство[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в fmg.ac, Посетен на 2 февруари 2016 г..
  2. а б fmg.ac, Посетен на 42400 г..
  • Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, Band II (Verlag von J. A. Stargardt, Marburg, Germany, 1984), Tafel 5

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]