Мария Шампанска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мария Шампанска
Marie de Champagne
графиня на Фландрия,
латинска императрица на Константинопол
Родена
1174 г.
Починала
9 август 1204 г. (30 г.)
Герб
Семейство
РодДом Блоа
БащаАнри I
МайкаМария Френска
Братя/сестриТибо III
СъпругБалдуин I (6 януари 1186 – 9 август 1204)
ДецаЙохана Константинополска
Маргарета II
Маргарета II
Мария Шампанска в Общомедия

Мария Шампанска (на френски: Marie de Champagne; * ок. 1174, † 29 август 1204, Акон, Израел) е графиня на Фландрия и латинска императрица на Константинопол от рода Дьо Блоа.

Произход и брак[редактиране | редактиране на кода]

Тя е дъщеря на граф Анри I(1126 – 1181) от Шампан (Дом Блоа) и Мария Френска (1145 – 1198), дъщеря на френския крал Луи VII и на Алиенор Аквитанска.

Мария се омъжва на 6 януари 1186 г. за граф Балдуин IX от Фландрия и Хенегау.

Четвърти кръстоносен поход[редактиране | редактиране на кода]

Мария изпраща Балдуин с една от дъщерите си

На 14 април 1202 съпругът ѝ я оставя във Фландрия и се присъединява към Четвъртия кръстоносен поход . Този кръстоносен поход е отклонен към Константинопол , столицата на Византийската империя. Кръстоносците превземат и плячкосват града. Тогава решават да създадат Латинската империя, на мястото на падналата гръцка. На 9 май 1204 г. Балдуин е избран за първи император, Мария за императрица.

Жофроа Вилардуен твърди в хрониката си, че след раждането на второ си дете, Мария изчаква да се възстанови, и тръгва да се присъедини към мъжа си. Тя отплава от пристанището Марсилия с фламандската флота на Жан Несле, сеньор на Брюж, и пристига в Aкра през пролетта на 1203 г. Боемонд IV, княз на Антиохия, я посреща. През 1204 г. в Акон научава, че нейният съпруг, след завладяването на Константинопол през май 1204 г., е избран за новия латински император на Източната империя. Тя иска да отплава за Константинопол, но се разболява и умира в Светите земи след кратко боледуване, без да стъпи в нейната империя. 

Новината за смъртта ѝ достига Константинопол чрез кръстоносците, които идват за подкрепления от Светите земи. Тялото и е пренесено и погребано в катедралата Света София. Болдуин е наскърбен от смъртта на съпругата си. Вилардуен съобщава, че Мария „беше милостива и добродетелна дама“. 

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Мария и Болдуин имат две дъщери:

Миниатюри на дъщерите на Мария[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • lberic of Trois-Fontaines, Chronica Alberici Monachi Trium Fontium.
  • Gislebert of Mons, Chronicon Hanoniense (Chronicle of Hainaut).
  • Geoffrey of Villehardouin, De la Conquête de Constantinople
  • Steven Runciman, A History of the Crusades: Volume 3, The Kingdom of Acre and the Later Crusades (Cambridge University Press 1954).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]