Направо към съдържанието

Мишел дьо Валоа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мишел дьо Валоа
Michelle de Valois
френска принцеса, херцогиня на Бургундия
Мишел Френска, херцогиня на Бургундия, худ.Anthonio de Succa
Мишел Френска, херцогиня на Бургундия, худ.Anthonio de Succa

Родена
Починала
8 юли 1422 г. (27 г.)
ПогребанаГент, Белгия

Религиякатолицизъм
Семейство
РодВалоа
БащаШарл VI
МайкаИзабела Баварска
Братя/сестриИзабел дьо Валоа
Шарл VII
СъпругФилип Добрия (1409 – 1422)
Мишел дьо Валоа в Общомедия

Мишел дьо Валоа, също Мишел Френска (на френски: Michelle de Valois, Michelle de France) е френска принцеса от Дом Валоа и чрез женитба херцогиня на Бургундия.

Родена е на 11 януари 1395 година в Париж, Кралство Франция. Дъщеря е на френския крал Шарл VI (1380 – 1422) и съпругата му Изабела Баварска (1370 – 1435), дъщеря на херцог Стефан III от Бавария-Инголщат и Тадея Висконти. Крал Шарл VII от Франция (упр. 1422 – 1461) е неин брат.

Желанието на Йохан фон Пфалц-Ноймаркт, синът на римско-немския крал Рупрехт, за женитба с Мишел, се отказва от нейния чичо херцог Лудвиг VII от династията Вителсбахи.

Брак с Филип де Шароле

[редактиране | редактиране на кода]

През юни 1409 г., за укрепване на съюзническите отношения с Бургундия, Мишел е омъжена в Париж за Филип де Шароле (1396 – 1467), който наследява през 1419 г. баща си Жан Безстрашни под името Филип III Добрия като херцог на Бургундия. Едновременно, нейният брат престолонаследникът Луи (1397–1415) се жени за Маргарета Бургундска (1393 – 1441/1442), сестра на Филип Добрия. От брака се ражда дъщеря, Агнеса Бургундска, умряла малолетна.

По желание на роднините, Мишел и нейният съпруг се местят през 1413 г. в Графство Фландрия. От 1419 г. Филип я прави своя представителка във Фландрия и Артоа.

По свидетелства на съвременници, Мишел е кротка жена, искрено обичаща своя мъж. Със своята благотворителност, тя завоюва симпатиите на поданиците си. Мишел е в добри отношения с брат си, бъдещият Шарл VII, и се опитва да окаже сдържащо влияние над своята майка, кралица Изабела Баварска.

Тя умира на 27-годишна възраст на 8 юли 1422 година, в Гент, Бургундска Нидерландия, след непродължителна болест. В това време съпругът и отсъства. Погребана е в катедралата Св. Баво в Гент.

Скоро след смъртта на херцогинята се разпространяват слухове, че тя е отровена. Подозрения падат на предворната дама, Урсула дьо ла Фиевил, изпратена при Мишел от майка ѝ.[1] В резултат на дълго разследване дама де ла Фиевил е напълно оправдана, и херцогът и предоставя парична компенсация.

  1. Rachel Gibbons; Isabeau of Bavaria, Queen of France (1385 – 1422): The Creation of an Historical Villainess