Холандия (историческа област)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Холандия.

Провинциите Северна Холандия и Южна Холандия в държавната територия на Нидерландия
Герб на графство Холандия

Холандия (на нидерландски: Holland) е историческа област, част от Нидерландия. Граничи на запад със Северно море и на изток с Ейселмер.

Името Holland е споменато първо 866 г. като Holtland („Дървена страна“ или „Горска страна“) за местността около Хаарлем. Дълго време Холандия е наричана Графство Холандия. От 1840 г. е разделена на провинциите Северна Холандия и Южна Холандия. В региона се намират големите градове Хага, Ротердам и Амстердам.

Територията е позната по времето на Август като Germania Magna, част на Римската империя. Става част от Франкската империя и последвалата я Свещена Римска империя.

През 1384 г. попада под френско влияние и се казва (Бургундска Нидерландия). През 1430 г. графство Холандия чрез наследство отива към Династия Валоа Бургундия. След смъртта на последния бургундски херцог Карл Дръзки през 1477 г. е към Хабсбургите, по-късно е към испанската линия на Хабсбургите (Испанска Нидерландия).

От 1581 г. графство Холандия е водеща провинция на Републиката на седемте обединени провинции на Нидерладния. По времето на Наполеон съществува Кралство Холандия (1806–1810), което обхваща днешните Нидерландия и Фландрия. Разделена е на провинциите Северна Холандия и Южна Холандия през 1840 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]