Холандия (историческа област)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Холандия.

Холандия
      
Герб
Герб
Провинциите Северна Холандия и Южна Холандия в държавната територия на Нидерландия
Провинциите Северна Холандия и Южна Холандия в държавната територия на Нидерландия
Континент
Площ
5488 km²
Холандия в Общомедия

Холандия (на нидерландски: Holland) е историческа област, част от Нидерландия. Граничи на запад със Северно море и на изток с Ейселмер.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името Holland е споменато първо през 866 г. като Holtland („Дървена страна“ или „Горска страна“) за местността около Хаарлем. Дълго време Холандия е наричана Графство Холандия. От 1840 г. е разделена на провинциите Северна Холандия и Южна Холандия. В региона се намират големите градове Хага, Ротердам и Амстердам.

Територията е позната по времето на Август като Germania Magna, част на Римската империя. Става част от Франкската империя и последвалата я Свещена Римска империя.

През 1384 г. попада под френско влияние и се казва Бургундска Нидерландия. През 1430 г. Графство Холандия чрез наследство отива към Династия Валоа Бургундия. След смъртта на последния бургундски херцог Карл Дръзки през 1477 г. е към Хабсбургите, по-късно е към испанската линия на Хабсбургите (Испанска Нидерландия).

От 1581 г. Графство Холандия е водеща провинция на Републиката на седемте обединени провинции на Нидерладния. По времето на Наполеон съществува Кралство Холандия (1806 – 1810), което обхваща днешните Нидерландия и Фландрия. Разделена е на провинциите Северна Холандия и Южна Холандия през 1840 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]