Мария-Амалия Хабсбург-Австрийска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мария-Амалия
свещена римска императрица
Maria AmaliaBayern.jpg
Лични данни
Родена 22 октомври 1701 г.
Виена, Австрия
Починала 11 декември 1756 г.
Мюнхен, Бавария
Семейство
Брак император Йозеф II
Династия Хабсбурги, Вителсбах
Баща император Йозеф I
Майка Вилхелмина-Амалия фон Брауншвайг-Люнебург

Мария-Амалия Хабсбург-Австрийска е австрийска ерцхерцогиня, баварска херцогиня, чешка кралица и свещена римска императрица — съпруга на чешкия крал и свещен римски император Карл VII Албрехт.

Мария Амалия е родена на 22 октомври 1701 г. в двореца Хофбург, Виена, като Мария Амалия Йозефа Анна. Тя е дъщеря на свещенния римски император Йозеф I и на Вилхелмина-Амалия фон Брауншвайг-Люнебург. Раждането на Мария-Амалия идва един месец след смъртта на единствения ѝ брат Леополд. Оказва се, че императрица Вилхелмина не може да има повече деца след раждането на дъщеря си Мария, тъй като император Йозеф I заразил съпругата си със сифилис. Бащата на Мария-Амалия притежавал множество любовници и имал много извънбрачни деца, а майка ѝ се отличавала с изключителна набожност.

Бащата на Мария-Амалия умира, когатот тя е на девет, и е наследен на престола от брат си — император Карл VI. До 1713 г. Мария-Амалия и по-голямата ѝ сестра Мария-Йозефа стоят начело в линията на унаследяване на короните на Австрия и на Свещенната Римска империя — право, гарантирано от дядо им Леополд I, който дава предимство на дъщерите на най-големия си син при унаследяването на престола. През 1713 г. обаче император Карл VI издава т.н Прагматическа санкция, която лишава племенничките му от наследствените им права и ги прехвърля върху собствената му дъщеря — Мария-Тереза. На Мария-Амалия и сестра ѝ им е забранено да се омъжват, докато не признаят доброволно постановленията на Прагматическата санкция и сами не се отрекат от австрийското си наследство.

Мария-Амалия е била готвена за съпруга на пиемотнския принц Виктор-Амадей, престолонаследник на Сицилия и Савойското херцогство. Предполагало се, че бракът им ще допринесе за политическото сближаваме между Австрия и Сицилия, но плановете се провалят, тъй като бащата на Виктор-Амадей отказва предложението.

Признала Прагматическата санкция и отрекла се от австрийското аследсвто, Мария-Амалия се омъжва за баварския херцог и курфюрст на Свещенната римска империя Карл. Бракът е сключен на 5 октомври 1722 г. в Мюнхен. След сватбата двойката се установява в замъка Нимфенбург.

Бракът с Мария-Амалия позволява на съпруга ѝ да предяви претенциите си за короната на своя покоен тъст, като отхвърли официално Прагматическата санкция от 1713 и започне война срещу Австрия след смъртта на император Карл VI. През 1741 баварските войски нахлуват в Горна Австрия и с помощта на френските си съюзници превзема и Прага, където Карл е коронован за крал на Бохемия (9 декември 1741 г.) Въпреки че войната продължава, на 24 януари 1742 г. Карл Баварски е избран за Германски крал, а на 12 февруари е коронован и за Свещен римски император. Малко след коронацията Мария-Амалия и съпругът ѝ трябва да бягат от Мююнхен, който е окупиран от авсрийски войски. В продължение на три години семейството на Мария-Амалия живее във Франкфурт. През 1744 с помощтта на Прусия Карл VII успява да прогони австрийците от Бавария, но умира на 20 януари 1745 г. След смъртта на императора Мария-Амалия убеждава сина си Максимилиан да сключи мир с братовчедка ѝ Мария-Тереза.

Мария-Амалия умира в двореца Нимфенбург, на 11 декември 1756 г.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Име Портрет Роден Починал Забележка
Максимилиан Replace this image male.svg 1723
Мария Антония Валпургис
принцеса-електор на Саксония
Maria Antonia von Bayern by Pietro Antonio Conte Rotari.jpg 18 юли 1724 23 април 1780 Омъжена за 1747 Фридрих-Кристин, курфюрст на Саксония
Тереза Бенедикта Falta imagen hombre.svg 6 декември 1725 29 март 1743
Максимилиан III Йозеф
курфюрст на Бавария
Maximlian III by Winter.jpg 28 март 1727 30 декември 1777 Женен за Мария Анна София Саксонска
Йозеф Лудвиг Replace this image male.svg 25 август 1728 2 декември 1733
Мария Анна Йозефа
маркграфиня на Баден-Баден
Maria Anna Josepha of Bavaria, Margravine of Baden-Baden.jpg 7 август 1734 7 май 1776 Омъжена за Луи Георг, маркграф на Баден-Баден
Мария-Йозефа Баварска
свещена римска императрица
Maria Josepha von Bayern.jpg 30 март 1739 28 май 1767 Омъжена за Йозеф II, император на Свещената Римска империя