Обсада на Прага (1757)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Обсада на Прага (1757)
Седемгодишна война
Информация
Период Май–юни 1757
Място Прага, Бохемия
Резултат Стратегическа победа на Австрия, оттегляне на прусаците
Страни в конфликта
Flag of Prussia (1466-1772) Lob.svg Прусия Banner of the Holy Roman Emperor (after 1400).svg Австрия
Сили
40 000
Обсада на Прага (1757) в Общомедия

Обсадата на Прага е неуспешен опит на пруската армия, начело с Фридрих Велики за завладяване на австрийския град Прага по време на Седемгодишната война. Тя се провежда през май 1757 веднага след битката при Прага. Въпреки че печели битката, Фридрих губи 14 300 войници и силите му са силно изчерпани, за да превземат Прага. Вместо това Фридрих решава да обсади града, надявайки се да го принуди да се предаде, поради липса на ресурси. 40 000 австрийски войници са в капан в града, въпреки че самите те не са достатъчно силни, за да проведат открита битка.[1] Фридрих се опитва да получи разузнаването от вътрешността на Прага чрез изпращане на престъпника Кристиан Андреас Кезебир няколко пъти в обсадения град.

Австрийската армия начело с граф фон Даун прави внезапен поход на север, заплашва доставките на Фридрих и той е принуден да прекрати обсадата и да го атакува. Фридрих е победен в битката при Колин и силата му е вече твърде слаба, за да продължи обсадата на Прага, като е принуден да се оттегли от Бохемия напълно.[2] Обсадата на Прага бележи най-високата точка за прусаците, тъй като те никога през войната не държат толкова изгодна позиция, а остатъкът от войната се води на пруска територия. Въпреки това, прусаците предприемат още един опит за нахлуване на територията на Австрия през следващата година, която приключва с неуспешен опит за превземане на Оломоуц.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Anderson, Fred. Crucible of War: The Seven Years' War and the Fate of Empire in British North America, 1754 – 1766. Faber and Faber, 2001
  • Simms, Brendan. Three Victories and a Defeat: The Rise and Fall of the First British Empire. Penguin Books (2008)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Anderson с. 176
  2. Anderson с. 176 – 77