Пангея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пангея
Пангея

Алфред Вегенер дава името Пангея (на гръцки означава „всички земи“) на свръхконтинента, съществувал по време на мезозойската ера преди тектонските плочи да разделят съставящите я континенти. Пангея се разделя преди около 200 000 000 години. Когато континентите се събрали и оформили Пангея, се образували и планините. Някои от тях все още съществуват като например Апалачите и Урал. Огромният океан, заобикалящ Пангея, е наречен Панталаса.

Мантията под старото местоположение все още е гореща и се опитва да се издигне. В резултат от това Африка се издига на няколко десетки метра над другите континенти.

Хипотези[редактиране | редактиране на кода]

Разделянето на Пангея

Смята се, че Пангея не е първият случай на свързване на континенти, образуващи един континент. Смята се, че свръхконтинентът Родиния е образуван преди около 1100 млн. години и че се разделя преди около 750 млн. години.

Също така се смята, че е съществувал и свръхконтинентът Панотия, образуван преди около 600 млн. години и разделил се преди около 550 млн. години.

По време на Юрския период Пангея се разделя на две части:

С откриването на литосферните плочи, върху които се движат континентите, от една страна, стана възможна хипотезата за новообразуваната океанска кора (т.нар. разширяване на океанското дъно), и от друга страна, теорията за континенталното разместване се превърна в модерна теория за тектониката на плочите.