Лавразия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карта на Пандгея с Лавразия и Гондвана, преди около 200 млн. години.

Лавразия е по-северният от двата суперконтинента (другият е Гондвана), които формират суперконтинента Пангея преди около 335 до 175 млн. години. Той се отделя от Гондвана преди 215 до 175 млн. години (започвайки в късния триас) като отива на север при разпадането на Пангея.

Името обединява имената на Лаврентия (името на Северноамериканския кратон) и Евразия. Според геоложкото наименуване, Лавразия включва повечето от сушата, която съставлява днес континентите в Северното полукълбо, предимно Лаврентия, Балтика, Сибир, Казахстания, Северен и Източен китайски кратон.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че Лавразия е известна като мезозойско явление, днес се смята, че едни и същи континенти, които формират по-късно Лавразия, са съществували като един суперконтинент след разпадането на Родиния около 750 милиона години. За да се избегне объркване с мезозойския континент, това се нарича Прото-Лавразия. Смята се, че Лавразия не се разделя отново преди да се свърже с южните континенти и да формира Панотия (съществувал от късния Докамбрий до ранния Камбрий). Лавразия е събран и след това разделен поради тектониката на плочите, континенталния дрейф и спрединга.

Разлом и реформация[редактиране | редактиране на кода]

По време на Камбрия, Лавразия е до голяма степен в екваториалните ширини и при разпадането му, Северен Китай и Сибир се отдалечават още на север, отвъд мястото което са заемали континентите предишните 500 милиона години. През Девон Северен Китай се намира в близост до северния полярен кръг и той остава най-северната суша през ледниковия период в Карбон преди между 300 и 280 млн. години. Въпреки това няма доказателства за някакви мащабни ледникови епохи в северните континенти. През този студен период се събират отново Лаврентия и Балтика и се формират Апалачите, както и огромните въглищни депозити, които са гръбнакът на икономиката в региони като Западна Вирджиния, Великобритания и Германия.

Сибир се премества на юг за да се съедини с Казахстания, малка континентална област, за която днес се смята, че е била създадена по време на силур от обширен вулканизъм. Когато тези два континента са се обединили, Лавразия е почти реформирана и в началото на триас, Източнокитайският кратон участва в реконструкцията на Лавразия, като той се сблъсква с Гондвана и формира Пангея. Северен Китай при дрифта си на юг от почти арктическите ширини се превръща в последния континент, който се присъединява към Пангея.

Окончателно разделяне[редактиране | редактиране на кода]

Около преди 200 милиона години Пангея започва да се разделя. Между Източна Северна Америка и северозападна Африка, се формира нов океан – Атлантическия океан, въпреки че Гренландия (свързана към Северна Америка), и Европа все още са свързани помежду си. Разделението на Европа и Гренландия се случва преди около 55 милиона години (в края на Палеоцена). Лавразия окончателно се разделя на континентите Лаврентия (сега Северна Америка) и Евразия (без индийския субконтинент).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Laurasia в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​