Скандинавски планини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Скандинавски планини
Долината под Кебнекайсе в Северна Швеция – Лапландия
Долината под Кебнекайсе в Северна Швеция – Лапландия
Sweden relief location map.jpg
65° с. ш. 14° и. д.
Местоположение на картата на Швеция
Общи данни
Местоположение Северна Европа
Най-висок връх Галхьопиген
Надм. височина 2472 m
Скандинавски планини в Общомедия

Скандинавските планини са планинска система в западната част на Скандинавския полуостров. Разположени са основно в Норвегия и в граничния район на Швеция (на север в Лапландия).

Простират се на дължина около 1700 km, а широчината им е до 600 km. Най-високият им връх Галхьопиген се издига на надморска височина от 2472 m в Южна Норвегия. Западните им склонове се впиват директно в Северно море, образувайки стръмни брегове, известните норвежки фиорди. Източните им склонове са полегати и постепенно преминават в равнините на Швеция. Най-високата точка в Швеция връх Кебнекайсе (2111 м.) е разположен в северната част на страната - в Лапландия. Релефът им се е формирал в резултат от топенето на древните ледници. Съвременните скандинавски планински ледници са най-големите в континентална Европа.

Влажният морски климат по норвежкото крайбрежие на запад с Гълфстрийма, ги определя като богати на водни ресурси с голям брой къси реки със силен отток, които не са обхванати от лед дори през зимата. Това предопределя и големия брой езера, особено на изток в Швеция.

Ледниците обхващат площ около 5000 km². Има букови гори, тундра, пасища и торфища. Богати са на природни изкопаеми – има залежи от желязо, мед, титан, пирити. Скандинавските планини са се образували преди около 480 милиона години. Имат каледонски орогенезис. Океанът Япетус е разделял Северна Америка от Европа и при постепенното му разширяване той достига ширина от 2000 км, но след това той започна да се смалява сближавайки Лаврентия, Гренландия и Балтика. В резултат от тези процеси преди около 440 милиона години, Балтийската плоча се нахлупва над Гренландия, а тя над Лаврентия. От това време датира релефа и геоморфологията на Скандинавските планини. Тъй като са били силно издигнати от стълкновението на две континентални плочи по разлома Скандинавия и Великобритания от една страна, а от друга Гренландия и Нюфаундленд, грамадния планински масив по линията Скандинавия-Гренландия-Нюфаундленд не е отстъпвал по височина на Хималаите.

Днес планинската верига на Скандинавските планини е силно пенепленизирана и разрушена. Изградени са от метаморфни и кристалинни скали.

Източници[редактиране | редактиране на кода]