Направо към съдържанието

Бранденбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Бранденбург.

Бранденбург
Brandenburg, De-Brandenburg2.ogg
Федерални провинции на Германия
Знаме
      
Герб
Разположение на Бранденбург в ГерманияРазположение на Бранденбург в Германия
Страна Германия
Столица Потсдам
Площ29 476[1] km²
Население2 520 198[2] души (2019)
Премиерд-р Дийтмар Войдке (ГСДП)
ПравителствоГСДП/Левицата/Зелените
БВП (2018)73,722 млрд.[3] евро
29 739 евро/човек
Официален сайтbrandenburg.de
Бранденбург в Общомедия

Бранденбург (на немски: Brandenburg, на долнолужишки език: Bramborska, от славянски бранибор – „бранеща гора“ или „горска броня“;[4] разговорно наричан също Марката) е една от шестнадесетте федерални провинции на Германия. Разположена е в североизточната част на Германия около федералната столица Берлин. Столица на провинция Бранденбург е град Потсдам.

Бранденбург обгражда изцяло германската федерална столица Берлин, но без да я включва в пределите си, тъй като Берлин е сам за себе си отделна федерална провинция. Бранденбург и Берлин образуват заедно европейския метрополен регион „Берлин/Бранденбург“, в който живеят около 6,1 милиона жители.[5] Повече от една трета от площта на Бранденбург е заета от природни паркове, гори, езера и водни площи.

Основните икономически отрасли в Бранденбург са предимно селското стопанство, енергийната индустрия, авиационната и космическата индустрия, туризма и филмовата индустрия.

Маркграфство Бранденбург е основано през 1157 г., когато Албрехт Мечката от династията на Асканите чрез завоюването на славянската крепост Бранденбург си присвоява околността и я прави част от Свещената Римска империя. От 1415 до 1918 г. регионът е под властта на династията Хоенцолерн. От 1701 до 1946 г. Марката се превръща в най-значителната територия на държавата Прусия. През 1815 г. в кралство Прусия се създава полуавтономна провинцията Бранденбург, която просъществува до 1947 година. По това време Бранденбург достига най-голямото си териториално разширение. През 1871 г. кралство Прусия става федерална държава членка на Германската империя и следователно провинцията Бранденбург също става част от империята. След Втората световна война и разпада на Германския Райх, спадащата към него Свободната държава Прусия също престава да съществува. Дотогавашната пруска провинция Бранденбург съответно също е разпусната. През 1947 г. от териториалните останки на някогашната пруска провинция Бранденбург източно от р. Елба и западно от р. Одер и р. Найсе се създава нова провинция Бранденбург като част от новосъздадената ГДР. Загубените територии, които се намират от източната страна на тия реки, се отстъпват на Полската народна република и образуват в днешна Полша голяма част от Любушкото войводство, както и някои части от Западнопоморското войводство. През 1952 г., ГДР провежда конституционна реформа, с която се разтрогват всички провинции; територията на провинция Бранденбург се разпокъсва на три чисто административни области, които за разлика от провинциите нямат автономност и законодателни правомощия. След съединението на Източна и Западна Германия през 1990 г., Бранденбург бива преоснован под формата на Land (на немски: „държава“, „страна“, „земя“), което обаче в българския официален жаргон се прежда като федерална провинция, и представлява един от 16-те федерални субекта на Федерална република Германия.

Федералната провинция Бранденбург се намира в североизточната част на Германия. Граничи със Саксония на юг, Саксония-Анхалт на запад, Долна Саксония на северозапад, Мекленбург-Предна Померания на север и Република Полша на изток. Бранденбург има пет анклави, които се намират в пределите на провинция Саксония-Анхалт и спадат към общините Букаутал и Цийзар. Бранденбург има обща площ 29 654 км² – петата по големина провинция в Германия. Основната централна част на Бранденбург все още понякога се споменава под историческото ѝ название Марка Бранденбург.

Политика и администрация

[редактиране | редактиране на кода]

Федералната провинция Бранденбург е организирана под формата на частично автономна парламентарна република със собствена конституция, влязла в сила на 20 август 1992.

Според конституцията на провинция Бранденбург, върховните органи на републиката са:

 • Ландтаг Бранденбург (нем. Landtag Brandenburg) – парламентът на провинцията,
 • правителство на провинция Бранденбург, както и
 • конституционният съд на провинция Бранденбург.
Административно деление на Бранденбург. В центъра е разположен Берлин, който обаче е отделен град-провинция и като такъв не е част от Бранденбург.

Ландтагът на Бранденбург (парламентът на провинцията) се избира на всеки 5 години и се състои от 88 депутати.

Начело на правителството на провинцията стои министър-председател със седалище наричано „Държавна канцелария“ намиращо се в столицата на провинцията – гр. Потсдам.

От последните избори за бранденбургски парламент през 2019 г., страната се управлява от правителство с тройна коалиция между Германска социалдемократическа партия, Левицата и Съюз 90/Зелените. Към момента са налице следните провинциални министерства:

 • Министерство на финансите и Европа (MdFE)
 • Министерство на вътрешните работи и за общинските въпроси (MIK)
 • Министерство на правосъдието (MdJ)
 • Министерство на икономиката, труда и енергетиката (MWAE)
 • Министерство на науката, научните изследвания и културата (MWFK)
 • Министерство на инфраструктурата и регионалното планиране (MIL)
 • Министерство на земеделието, околната среда и опазването на климата (MLUK)
 • Министерство на образованието, младежта и спорта (MBJS)
 • Министерство по социалните въпроси, здравеопазването, интеграцията и защитата на потребителите (MSGIV)
 • Ръководителката на държавната канцелария също е с ранг на министър.[6]

Дейността на провинциалното правителство е обект на икономически и финансов надзор от сметна палата на Бранденбург.[7]

Федералната провинция Бранденбург се дели на 14 области (нем. Landkreis) и 4 независими града, които не са част от областите. Областите са подразделени на 413 общини (към 1 януари 2018 г.).[8]

 1. www.brandenburg.de
 2. www.statistik-berlin-brandenburg.de
 3. de.statista.com
 4. Mitteilungen der Österreichischen Geographischen Gesellschaft Bd. 148 (2006), S. 632; Wojciech Cybulski: Slawische Ortsnamen der Insel Potsdam und der allernächsten Umgegend. Berlin: Behr, 1859; S 20; Antoine-Augustin Bruzen de la Martiniere: Historisch-Politisch-Geographischer Atlas der gantzen Welt. Leipzig: Johann Samuel Heinsius, 1744, S. 1412.
 5. Berlin-Brandenburg.de. Daten und Fakten zur Hauptstadtregion // Посетен на 10.04.2020.
 6. Landesregierung Brandenburg. Neue Landesregierung unter Leitung von Ministerpräsident Woidke konstituiert // 20.11.2019. Посетен на 11.04.2020.
 7. Landesrechnungshof Brandenburg. Unsere Aufgaben // Архивиран от оригинала на 2020-04-10. Посетен на 11.04.2020.
 8. Landesregierung Brandenburg. Städte und Gemeinden in Brandenburg // Посетен на 10.04.2020.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Brandenburg в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​