Федерални провинции на Германия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Германия е федерална република, съставена от 16 федерални провинции. На немски език провинцията се нарича Land (което означава и страна, държава, земя), а в книжовния неюридически език също и Bundesland (съюзна, федерална). Множественото число е Länder (произнасяно лендер) и затова на български език провинциите понякога се наричат лендери. Три от тях са градове-провинции (Stadtstaat – град държава; всъщност провинция Бремен обхваща 2 анклава), а останалите 13 се наричат Flächenländer (Флехенлендер, „областни провинции“, „провинции с площ“).

Федерални провинции[редактиране | редактиране на кода]

Karte Bundesrepublik Deutschland.svg

Всяка провинция (Land) е представена на федерално ниво в Бундесрата („федерален съвет“).

16-те провинции

16-те провинции според картата са:

 1. Flag of Baden-Württemberg.svg Баден-Вюртемберг (Baden-Württemberg)
 2. Flag of Bavaria (lozengy).svg Бавария (Freistaat Bayern)
 3. Flag of Berlin.svg Берлин (Berlin)
 4. Flag of Brandenburg.svg Бранденбург (Brandenburg)
 5. Flag of Bremen.svg Бремен (Freie Hansestadt Bremen)
 6. Flag of Hamburg.svg Хамбург (Freie und Hansestadt Hamburg)
 7. Flag of Hesse.svg Хесен (Hessen)
 8. Flag of Mecklenburg-Western Pomerania.svg Мекленбург-Предна Померания (Mecklenburg-Vorpommern)
 9. Flag of Lower Saxony.svg Долна Саксония (Niedersachsen)
 10. Flag of North Rhine-Westphalia.svg Северен Рейн-Вестфалия (Nordrhein-Westfalen)
 11. Flag of Rhineland-Palatinate.svg Рейнланд-Пфалц (Rheinland-Pfalz)
 12. Flag of Saarland.svg Саарланд (Saarland)
 13. Flag of Saxony.svg Саксония (Freistaat Sachsen)
 14. Flag of Saxony-Anhalt.svg Саксония-Анхалт (Sachsen-Anhalt)
 15. Flag of Schleswig-Holstein.svg Шлезвиг-Холщайн (Schleswig-Holstein)
 16. Flag of Thuringia.svg Тюрингия (Freistaat Thüringen)

Думата Freistaat в някои от официалните имена на провинциите се използва само по исторически причини. Според немската конституция една Freistaat няма по-специален статут от другите провинции.

Преди Обединението на Германия през 1990 година, Западна Германия се е състояла от 10 провинции, а през 1952 Източна Германия е реорганизирана на 15 административни области. След Обединението на Германия на 3 октомври 1990, 14-те от тези области са трансформирани в 5 провинции – Мекленбург-Предна Померания, Бранденбург, Саксония-Анхалт, Тюрингия и Саксония, така както са съществували през 1952. Бившата област Берлин (източен) заедно със Западен Берлин са реорганизирани в новата провинция Берлин.

Управленска структура[редактиране | редактиране на кода]

Според Конституцията на Германия (член 28) управлението на всяка федерална провинция трябва да бъде републиканско, демократично и социално.

Всички провинции се управляват от правителства начело с министър-председател заедно с Ландтаг („провинциален парламент“). Отношенията между законодателната и изпълнителната власт са същите както и на федерално ниво: провинциалният парламент се избира на всеки 4 или 5 години (зависи от провинцията), а министър-председателят се избира след гласуване в рамките на членовете на този провинциален парламент. След избирането му министър-председателят съставя кабинет с който управлява федералната провинция.

Правителствата на Берлин, Бремен и Хамбург се наричат сенати, в Бавария, Саксония се наричат държавни правителства (Staatsregierung), а в останалите – Landesregierung (правителство на провинцията/страната).

Преди 1 януари 2000 Бавария има двукамерен парламент с избиран Ландтаг и назначен сенат, съставен от представителите на най-важните обществени и икономически слоеве на провинцията. Горната камара – Сенатът, е премахната след референдум през 1998 г.

Провинциите Берлин, Бремен и Хамбург се управляват малко по-различно от останалите федерални провинции. В тези градове изпълнителната власт се състои от членове на сенатите; сенаторите заемат длъжности еквивалентни на тези, заемани от министрите на по-големите провинции. Еквивалент на министър-председател е Senatpräsident („Председател на сената“) в Бремен, Erster Bürgermeister („Пръв градоначалник“) в Хамбург и Regierender Bürgermeister („Управляващ градоначалник“) в Берлин.