Свободна демократическа партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за партията в Германия. За партията в Швейцария вижте Свободна демократическа партия (Швейцария).

Свободна демократическа партия
Freie Demokratische Partei
Logo der Freien Demokraten.svg
Ръководител Филип Рьослер
Основана 11 декември 1948
Щаб Томас Делер Хаус, Берлин
Младежка организация Млади либерали
Член на Либерален интернационал
Европейска либералдемократическа и реформистка партия
Идеология Класически либерализъм
Група в ЕП Алианс на либерали и демократи за Европа
Цветове Жълт, син
Бундестаг
0 / 631
Ландтази
165 / 1859
Европейски парламент
3 / 96
Сайт http://www.liberale.de
Свободна демократическа партия в Общомедия
Logo 2013 – 2014

Свободната демократична партия (на немски: Freie Demokratische Partei, FDP, от 1968 до 2001  г. – F.D.P.) е основана на 11 декември 1948 г. от бивши членове на Немската демократична партия и Немската народна партия. През 1990 г. се слива с наследените от ГДР ЛДПД (Либерално-демократична германска партия (1945 – 1990)), НДПД (Национал-демократична партия на Германия – National-Demokratische Partei Deutschlands, NDPD (1948 – 1990)) и Германска форумна партия (Deutsche Forumpartei, DFP (27.01 – 11.08.1990)). Често са наричани в медиите Либералите (Die Liberalen), защото основна идеология на партията е класическият либерализъм.

СДП често участва в управлението на Германия. Либералите винаги са считали себе си за партията защитник на дребния и средния бизнес, на предприемачите, образованите и печелещите добре.

История[редактиране | редактиране на кода]

Немската политическа система традиционно е доминирана от две основни формации – лявата Германска социалдемократическа партия (на немски: Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD) и консервативният десноцентристки Християндемократически съюз (на немски: Christlich-Demokratische Union, CDU). Избирателната система обаче изисква от партиите да съберат поне 50% от гласовете на немските граждани с право на глас, за да могат да сформират правителство. Тъй като от средата на 60-те години на 20 век нито едната от водещите партии не успява да спечели половината от гласовете на избирателите, значително нараства ролята на третата по влияние партия във Федералната република, а именно Свободната демократическа партия (на немски: Freie Demokratische Partei, FDP). Тази формация, привличаща едва 5 – 7 % от изборните гласове, успява да „гравитира“ ту към едната, ту към другата от водещите партии и на практика „накланя везните“, като осигурява победа на изборите на една от двете партии.

От 1969 г. до 1982 г. СДП е в коалиция с ГСДП, но през 1982 г. напуска коалицията и се присъединява към десния блок, състоящ се от ХДС и неговата посестрима партия от Бавария Християнсоциалния съюз (на немски: Christlich-Soziale Union, CSU). Подкрепата на СДП осигурява на тандема ХДС/ХСС победа на изборите и в резултат на това либералната партия участва във формирането на всяко едно правителство в периода 1982 – 1998 г. в коалиция с десницата. По този начин, чрез промяна на коалиционния партньор, СДП формира правителството на Германия в продължение на почти тридесет години – от 1969 до 1998 г.

След появата на германската политическата сцена на партията на Зелените определящата роля на СДП значително намалява. Изборите от 1998 г. са спечелени от коалицията ГСДП/„Зелените“ начело с Герхард Шрьодер, който остава на власт до 2005 г., когато са обявени предсрочни парламентарни избори. На тези избори СДП показва отлични резултати, като печели 11% от гласовете и е фактически единствената от четирите водещи партии в страната, която отбелязва ръст в броя на гласувалите за нея. Съюзниците ѝ ХДС/ХСС начело с Ангела Меркел обаче отбелязват значително по-малко гласове от очакваното, в резултат на което коалицията ХДС/ХСС/СДП не успява да получи необходимите 50% + 1 гласа, нужни за да състави правителство. След продължителни преговори с ГСДП, политическият блок ХДС/ХСС разтрогва коалицията си с СДП и формира широко коалиционно правителство заедно със социалдемократите.