Представителна демокрация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Демокрацията означава „народовластие“ т.е. народът е притежател и носител на държавната власт.

Демокрацията се дели на „непосредствена“ (пряка) и ”опосредена демокрация“ (представителната), както и подразделянето на опосредената демокрация – „парламентарна ” и „президентска ”. Делението на опосредствена и непосредсвена демокрация се определя от начина на управление на държавна власт.

Представителната демокрация е форма на държавно управление, основавана на принципа за избор на политици, които да представляват народа, в контраст на автокрацията и пряката демокрация [1].

В нея народът е носител на държавна власт, но упражняването на властта се осъществява чрез представители, които са избрани от народа.

Съвременните демокрации са непреки т.е. към тях спада и представителната демокрация. При тях управляват определени упълномощени лица.

Парламентарната и президентската демокрация са подразделения на представителната демокрация. В парламентарната демокрация водеща роля има парламентът в образуването и дейността на правителството. Парламентът избира или цялото правителство или само шефът на правителството. Правителството подлежи на постоянен парламентарен контрол, носи политическа отговорност и постоянно има нужда от подкрепата и доверието на народното представителство, за да управлява. То се ръководи от министър-председател, който е самостоятелен държавен орган, а правителството има законодателна инициатива.В президентската демокрация президентът е едновременно държавен глава и глава на правителството, той е най-важният орган на изпълнителната власт, избира се от народа, което го слага наравно с парламента. Тук законодателната и изпълнителната власт са строго забранени и президентът не е отговорен пред парламента като си назначава държавни секратати и съветници. Парламентът няма право да гласува „вот на недоверие“ към президента и неговите секретари.

Политиката свързана с представителната демокрация се нарича модерна политика, това е модерното време.

Представителната демокрация, която набляга на свободите на индивида, се нарича либерална демокрация. Когато това не е така е налице псевдо демокрация.

В съвременните либерални демокрации, представителите обикновено се избират на честни и свободни многопартийни избори. Властта на представителите в либералната демокрация обикновено е ограничена от конституцията или от други мерки за балансиране на представителството, като:

В много представителни демокрации – например Канада, Великобритания, народните представители най-често се избират чрез избори с мнозинство, състоящо се от онези, които едновременно имат право да гласоподават и фактически упражняват това си право. Кандидатът има мнозинство, когато той или тя е получил повече гласове, от който и да е друг кандидат, като не е задължително това да са повече от 50% от всички гласували. Не е такъв случаят в Австралия, обаче, където представителите се избират чрез система на преференциално гласуване и се изисква подкрепа от над 50% от гласоподавателите, за да бъде избран кандидатът.

Жан-Жак Русо е на страната на демокрацията, разбирана като пряка. Представителната демокрация Русо нарича „изборна аристокрация“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) "Victorian Electronic Democracy: Glossary". 28 юли 2005. Архивирано от оригинала от 13 декември 2007, линк от 14 декември 2007.

2. http://pravoto.net/material/prqka_i_predstavitelna_demokraciq/51525

3. http://www.referati.org/syvremenata-predstavitelna-demokraciq-postijeniq-i-problemi/24881/ref/p2

4. Политология – четвърто преработено и допълнено издание под редакцията на проф. д-р Георги Янков.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Representative democracy“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]