Сателитна държава

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Сателитна държава е държава, която е формално независима, но се намира под силно политическо, икономическо и военно влияние от друга държава. Терминът е въведен по подобие на планетарните обекти, които се въртят в орбита около по-голям обект (сателити).

Най-често се използва във връзка със страните от Централна и Източна Европа,[1] членуващи във Варшавския договор по времето на Студената война, но може да се отнася и за други страни (например Монголската народна република[2]). В контекста на Централна и Източна Европа, сателитните държави се намират под хегемонията на Съветския съюз, но за сателити са считани и други страни през Студената война, които се намират по въздействието на Съветската империя, като например Северна Корея и Куба. Все пак, той не е ограничен до тези режими, като може да се използва и във връзка с други авторитарни правителства, като например тези на Нацистка Германия, Фашистка Италия и Японската империя.

По време на война или политическо напрежение, сателитните държави могат да служат като буфери между две враждуващи нации.[3] Като цяло, терминът „сателитна държава“ внушава дълбока идеологическа и военна преданост към страната хегемон. За разлика от сателитната държава, марионетната държава внушава и политическа зависимост.

След Втората световна война, Народна Република България се превръща в сателитна държава на Съветския съюз.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Source: NATO website 2nd Footnote at bottom // Архивиран от оригинала на 16 август 2017. Посетен на 9 май 2018.
  2. Nationality and International Law in Asian Perspective. 1990. ISBN 978-0-7923-0876-8. с. 39.
  3. Wood, Alan. Stalin and Stalinism. Routledge, 2005, [1990]. ISBN 978-0-415-30732-1. с. 62. Посетен на 2009-09-10.