Кот д'Ивоар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кот д’Ивоар)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Република Кот д'Ивоар
République de Côte d'Ivoire
      
Национален девиз
Union – Discipline – Travail
Единство – дисциплина – труд
Национален химн
L'Abidjanaise
Местоположение на Кот д'Ивоар
Местоположение на Кот д'Ивоар
География и население
Площ 322 463 km²
(на 68-о място)
Столица Ямусукро
Най-голям град Абиджан
Официален език френски
Население (2009) 21 075 000
(на 57-о място)
Гъстота на нас. 75,3 души/km²
Управление
Форма
президент Аласан Уатара
министър-председател Гийом Соро
История
Обявена независимост
от Франция
7 август 1960
Икономика
БВП (ППС, 2008) $ 34,104 млрд.
(на 96-о място)
БВП на човек (ППС) $ 1642
Валута CFA франк (XDF)
Други данни
Часова зона UTC +0
Интернет домейн .ci
Телефонен код 225
Република Кот д'Ивоар в Общомедия

Република Кот д'Ивоар (на френски: République de Côte d'Ivoire; до 1986 г. названието официално се превежда на български като Бряг на слоновата кост) е държава в Западна Африка. Столица от 1983 г. е град Ямусукро.

География[редактиране | редактиране на кода]

Северните части на Кот д'Ивоар представляват обширно плато с надморска височина 500 – 800 m, а южните части са равнини. Брегът е слабо разчленен към Атлантически океан на юг, на запад Кот д'Ивоар граничи с републиките Либерия и Гвинея, западната част е скалиста, с много клифове, а източната е труднодостъпна заради големите пясъчни коси, блата и лагуни, на север и изток Кот д'Ивоар граничи съответно с републиките Мали, Буркина Фасо и Гана. Прокопаният през 1950 г. плавателен канал „Вриди“ свързва град Абиджан, разположен на брега на най-голямата лагуна „Ебрие“, с океана. За кратко време градът израства като първокласно океанско пристанище. Град Ямусукро, разположен близо до най-голямото езеро Косу, е обявен за официална столица през 1983 г., но заради недостиг на средства все още повечето правителствени сгради са в административния център Абиджан – най-големия град на страната, както и най-оживения търговски център. Най-високата точка на Кот д'Ивоар е на планини Дан, с връх Нимба (1752 m), в западната част на страната. Значителна част от площта на Кот д'Ивоар (до 1985 г. – Бряг на слоновата кост) заемат плодородни обработваеми земи, за това „отговарят“ трите големи реки – Сасандра, Бандама и Комое. Второто по големина езеро в Кот д'Ивоар е езерото Буйо.

История[редактиране | редактиране на кода]

Поради гъстите тропически гори страната е била слабо заселена в миналото. Предимно в северната и североизточната част на страната са съществували търговски центрове през 14 век.

Първите европейци, които се появяват по крайбрежието на страната, са португалските търговци. Те обаче са изтласкани от французите, които построяват през 1843 военноморското укрепление „Гранд Басам“ и през 1893 страната е обявена официално за френска колония под името Кот д'Ивоар. През 1895 Кот д'Ивоар става част от Френска Западна Африка.

На 7 август 1960 страната получава пълната си независимост. В последвалите години страната води прозападна политика.

През 1986 парламентът приема решение, с което се забранява името на страната да се превежда на чужди езици. Въпреки това много държави продължават да ползват собствената традиционно установила се форма на името на африканската република.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Страната е на първо място по производство на какао в света. Близо 40% от международния износ на какао идва от Кот д'Ивоар.

1999 г. е тежка година за какаовото производство на страната. Под натиска на вълненията на фермерите производители на какао, военния преврат, ниското потребление и високите добиви, цените на какаото заплашват да се понижат рязко. За да предотвратят това, фермерите в Кот д'Ивоар изгарят между 50 000 и 100 000 тона какао, както и унищожават тропически какаови дръвчета.

На 12 август 1999 г. страната либерализира пазара си на какао.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Регионите на Кот д'Ивоар

Кот д'Ивоар е разделен на 19 региона:

 1. Аниеби
 2. Бафинг
 3. Ба-Сасандра
 4. Денгеле
 5. Диз-юит Монтан
 6. Фромажер
 7. О-Сасандра
 8. Лак
 9. Лагюн
 10. Марауе
 1. Моайен-Кавайи
 2. Моайен-Комое
 3. Н'зи-Комое
 4. Саван
 5. Сюд-Бандама
 6. Южно Комое
 7. Вале дю Бандама
 8. Вородугу
 9. Занзан

Регионите са разделени на департаменти, като общият им брой е 58.

Най-големи градове[редактиране | редактиране на кода]

Карта на Кот д'Ивоар с най-големите градове

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Кот д'Ивоар през 2008 г. е 21 075 000 души.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 21 век развитието на футбола преживява бум. През 2006 г. националният отбор на страната печели 2-ро място във футболния турнир за купата на африканските нации и се класира за първи път в своята история за финалите на Световното първенство по футбол в Германия. На това световно първенство постига и първата си победа на подобен форум, като побеждава Сърбия и Черна гора с резултат 3 – 2.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.